@misc{Wojciechowska-Solis_Julia_Ocena_2021, author={Wojciechowska-Solis, Julia and Śmiglak-Krajewska, Magdalena and Kalinowski, Sławomir}, number={3 (192)}, copyright={Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0}, address={Warszawa}, journal={Wieś i Rolnictwo}, howpublished={online}, year={2021}, publisher={Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk}, language={pl}, abstract={Agroturystyka zajmuje coraz ważniejsze miejsce w rozwoju obszarów wiejskich. Pozwala łączyć podstawową działalność rolniczą (produkcyjną) i dywersyfikować dochody gospodarstwa, daje też miejsca pracy członkom rodziny i aktywizuje zawodowo lokalną społeczność. Istotne jest kładzenie nacisku na jakość usług agroturystycznych, bo to ona bezpośrednio determinuje satysfakcję klienta, a pośrednio większe zyski i utrzymanie zatrudnienia. Celem badania stanowiącego podstawę niniejszego artykułu była identyfikacja i ocena luk jakościowych usług świadczonych przez gospodarstwa agroturystyczne makroregionu Polski Wschodniej. W badaniu wykorzystano metodę Servqual, dzięki której możliwa była ocena kryteriów jakościowych i ważność świadczonej usługi. Wzięło w nim udział 570 respondentów. Dzięki uzyskanym wynikom można stwierdzić, że oczekiwania klientów gospodarstw agroturystycznych przewyższają stan rzeczywisty oferowanych usług. Zidentyfikowano cechy, które najbardziej wymagają poprawy, a należą do nich niezawodność, empatia i szybkie reagowanie.}, type={Tekst}, title={Ocena jakości usług gospodarstw agroturystycznych przy wykorzystaniu metody Servqual}, URL={http://rcin.org.pl/Content/243699/wir_2021_3_192_097_123.pdf}, keywords={agroturystyka, gospodarstwo rolne, dywersyfikacja źródeł dochodu, ocena jakości usług, Servqual, luka jakościowa}, }