@misc{Ostrowski_Włodzimierz_S._Biotechnologia_2004, author={Ostrowski, Włodzimierz S.}, volume={67}, number={4}, copyright={Creative Commons Attribution BY-SA 4.0 license}, journal={Biotechnologia, vol.67, 4 (2004)-.}, howpublished={online}, year={2004}, publisher={Committee on Biotechnology PAS}, publisher={Institute of Bioorganic Chemistry PAS}, language={pol}, abstract={Tradycyjna biotechnologia znana Jest od tysiącleci odkąd mniej więcej dziesięć tysięcy lat temu rozpoczął się okres rewolucji rolniczej, głównie na Bliskim Wschodzie. Ludzie zaczęli hodować rośliny uprawne i zwierzęta do produkcji żywności niezbędnej dla coraz to większej populacji. Rozpoczęto wówczas stosować najprostsze sposoby hodowania i selekcji najbardziej korzystnych gatunków roślin i zwierząt. Takie zabiegi stały się niezbędne dla zwiększenia produkcji kiedy pojawiły się możliwości wymiany dóbr między skupiskami ludności w różnych regionach ówczesnego świata starożytnego o różnym stopniu rozwoju produkcji żywności i wytworów przemysłowych.}, type={Text}, title={Biotechnologia w Polsce}, URL={http://rcin.org.pl/Content/113496/PDF/POZN271_141926_biotechnologia-2004-no4-ostrowski.pdf}, keywords={biotechnology}, }