Dostępność dzienna w układzie miast wojewódzkich w Polsce = Daily accessibility among Poland’s voivodeship cities - Garbacz, Ewa. Autor; Komornicki, Tomasz. Autor; Kowalczyk, Karol. Autor (IGiPZ PAN, 2020)
Przedmiotem artykułu jest analiza poziomu dostępności dziennej w układzie miast wojewódzkich w Polsce, w kontekście ich potencjału do kształtowania wzajemnych powiązań funkcjonalno-przestrzennych. Pomiar dostępności dziennej wykonano na podstawie czasów przejazdu transportem indywidualnym (samochodowym) i kolejowym. Ponadto w analizie uwzględniono trzy warianty czasowe podróży jednodniowej (4, 6 i 8 godzin dostępnych w miejscu docelowym podróży). Pozwoliło to na utworzenie syntetycznego wskaźnika dostępności dziennej dla poszczególnych miast wojewódzkich, a następnie na sklasyfikowanie ich pod kątem możliwości kształtowania wzajemnych powiązań funkcjonalno-przestrzennych.
24 cm
Keywords: dostępność transportowa; dostępność dzienna; miasta wojewódzkie; powiązania funkcjonalne; metropolia sieciowa