Czynnikowy model immunizacji portfela obligacji ze względu na ryzyko stóp procentowych - Jakubowski, Andrzej (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2007)
W pracy podano szczegółowy opis matematyczny analizy czynnikowej dynamiki zmian struktury terminowej stóp procentowych, przedstawiono definicje czynnikowej okresowości oraz czynnikowej wypukłości obligacji, zaprezentowano czynnikowy model immunizacji i optymalizacji portfela obligacji. Szczególną uwagę zwrócono na możliwość identyfikacji trzech ortogonalnych czynników wspólnych: czynnika poziomu, czynnika nachylenia oraz czynnika krzywizny krzywej dochodowości.
[2], 28 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 27-28
Keywords: Analiza czynnikowa; Struktura terminowa; Ryzyko stopy procentowej; Portfel obligacji; Immunizacja i optymalizacja

Czynnikowy model zarządzania portfelem obligacji - Jakubowski, Andrzej (Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk, 2011)
Przedmiotem prowadzonych rozważań jest zagadnienie zarządzania portfelem obligacji w warunkach ryzyka nieoczekiwanych zmian poziomu stóp procentowych oraz ryzyka zmian kształtu krzywej dochodowości, będącej ilustracją graficzną struktury terminowej rynkowych stóp procentowych spot. W pracy podano opis matematyczny tzw. analizy czynnikowej dynamiki zmian struktury terminowej stóp procentowych, przedstawiono definicje czynnikowej okresowości oraz czynnikowej wypukłości obligacji, po czym zaprezentowano czynnikowy model immunizacji i optymalizacji rozpatrywanego portfela. Szczególną uwagę zwrócono w tym przypadku na możliwość identyfikacji trzech nieskorelowanych czynników wspólnych: czynnika poziomu, czynnika nachylenia oraz czynnika krzywizny. Czynniki te odzwierciedlają łącznie zmianę kształtu analizowanej krzywej dochodowości, podlegającej losowym fluktuacjom z upływem czasu bieżącego. Analizowany model umożliwia wybór tych czynników, które mają podlegać immunizacji oraz tych czynników, ze względu na które rozpatrywany portfel obligacji będzie zarządzany aktywnie.
39 stron ; 21 cm
Bibliografia s. 37-39
Keywords: Analiza czynnikowa; Struktura terminowa; Ryzyko stopy procentowej; Portfel obligacji; Immunizacja i optymalizacja