„Jeśli już jestem komunistą, to jestem, a jak ich nie lubię, to naprawdę nie lubię”. Droga Romana Zimanda do i od komunizmu - Olaszek, Jan (IBL PAN, 2020)
21 cm
Tekst pol., streszcz. ang.
Keywords: Roman Zimand; komunizm; stalinizm; rewizjonizm; antykomunizm

„Lenin” Ferdynanda Antoniego Ossendowskiego na tle wybranych literackich portretów wodza - Deszczyńska, Klara (Wydawnictwo IBL PAN, 2023)
24 cm
Keywords: Ferdynand Antonie Ossendowski; Lenin; literatura polska XX wieku; komunizm; antykomunizm

Obchody świąt państwowych i rocznic narodowych w działalności Stowarzyszenia Polskich Kombatantów w Stanach Zjednoczonych - Kardela, Piotr (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2019)
Artykuł dotyczy działalności Stowarzyszenia Polskich Kombatantów w Stanach Zjednoczonych, którzy będąc antykomunistami, manifestowali swoje przywiązanie do idei niepodległości Polski poprzez organizację uroczystych obchodów świąt państwowych i rocznic narodowych. Ta forma aktywności pozwalała im wyrażać swój sprzeciw wobec systemu politycznemu w PRL. Odtworzenie obrazu tejże aktywności członków SPK możliwe było przede wszystkim dzięki relacjom kombatanckim drukowanym w kwartalniku organizacyjnym SPK „Kombatant w Ameryce” i prasie polonijnej w Ameryce.
s. 169-185 ; Streszczenie w jęz. polskim i angielskim
23 cm
Keywords: Stowarzyszenie Polskich Kombatantów w Ameryce -- 1945-1990 [KABA]; Polacy -- Stany Zjednoczone -- 1945- [KABA]; Uchodźcy polscy -- Stany Zjednoczone -- 20 w. [KABA]; emigracja polityczna; emigracja niepodległościowa; antykomunizm

„Kto oni są?” : propaganda antysowiecka w niemieckich broszurach polskojęzycznych z okresu II wojny światowej - Grott, Wojciech (Instytut Historii PAN, 2023)
Po 22 VI 1941 r. na ziemiach polskich okupant niemiecki zapoczątkował propagandową akcję antykomunistyczną. Narzędziem jej realizacji stały się m.in. broszury w języku polskim, w których zawarto treści ukazujące Związek Sowiecki jako kraj zagrażający europejskiej cywilizacji i pragnący zniszczyć polskość. Z tego względu sporo miejsca poświęcono w nich sprawie okupowanych przez Sowietów wschodnich obszarów polskich, ukazując brutalność życia codziennego pod sowieckim panowaniem
s. 101-123
Streszczenie także angielskie.
Keywords: Naziści -- i Rosja [KABA]; Propaganda nazistowska [KABA]; Wojna światowa (1939-1945) [KABA]; Propaganda niemiecka -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Opinia publiczna -- Niemcy -- 1900-1945 [KABA]; Generalne Gubernatorstwo (1939-1945; terytorium pod okupacją niemiecką) [KABA]; antykomunizm; Antysemityzm -- 20 w. [KABA]