Rozważania nad historiografią polskiego powojennego podziemia niepodległościowego - Mazur, Mariusz (1972– ) (Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk, 2022)
Polskie powojenne podziemie niepodległościowe stało się jednym z najważniejszych tematów badawczych polskiej historiografii. Warto mu się przyjrzeć, wychodząc poza historię polityczno-zdarzeniową. W tym celu konieczne jest świadome odwoływanie się do reguł warsztatu naukowego. Pozwala to na wstępne ustalenie zarysu praw rządzących dotychczasową historiografią tego tematu, ustalenie wybranych argumentów perswazyjnych, wskazanie pomijanych determinant ówczesnej sytuacji, poszukiwanie pytań badawczych w interdyscyplinarności. W tekście zwrócono również uwagę na wybrane tematy, które warto byłoby opracować oraz zasygnalizowano kwestie etyczne i polityki historycznej.
s. 411-447
Keywords: Opór wobec władzy -- Polska -- 1945-1970 [KABA]; Zbrojne podziemie antykomunistyczne -- Polska [KABA]; Polska -- 1944-1956 (Okres stalinizmu) [KABA]; warsztat naukowy; historiografia drugiej konspiracji