Blaski i cienie kościoła katolickiego w Polsce w okresie potrydenckim - Czapliński, Władysław (1905–1981) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1969)
s. 5-25
Streszcz. fr.
Keywords: Kościół i państwo -- Polska -- 17 w. [KABA]; Kontrreformacja -- Polska -- 17 w. [KABA]

"Aby się... nowokrzczeństwo nie szerzyło". Katolicy - dysydenci - arianie w dobie bezkrólewia 1632 i 1648 - Wisner, Henryk (1936– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich - Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1979)
s. 101-108
Streszcz. fr.
Keywords: wolność religijna - Polska - 17 w.; Reformacja -- Polska [KABA]; Bracia Polscy 17 w.; Kontrreformacja -- Polska -- 17 w. |KABA|

Obraz heretyka i diabła w katolickiej propagandzie wyznaniowej w XVI-XVII w. - Tazbir, Janusz (1927–2016) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1981)
s. 939-953
Streszcz. fr.
Keywords: Polska 16 w., 17 w.; Kościół katolicki -- Polska -- 1500-1800 [KABA]; Kontrreformacja -- Polska -- 16 w. [KABA]; Kontrreformacja -- Polska -- 17 w. [KABA]; propaganda religijna

Sprawa ariańska na sejmach 1661-1662 r. - Ochmann-Staniszewska, Stefania (1940– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich - Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1979)
s. 109-134
Streszcz. fr.
Keywords: Bracia Polscy 17 w.; Sejm (1661) [JHPBN]; Sejm (1662) [JHPBN]; Kontrreformacja -- Polska -- 17 w. [KABA]; wolność religijna - Polska - 17 w.

Kalwińska z Chrystusem wojna i odnaleziona Kolęda paniom saskim – domniemany autor i edycja wierszy antyprotestanckich - Nowakowski, Michał E. (Instytut Historii PAN, 2023)
Celem artykułu jest próba ustalenia autorstwa dwóch siedemnastowiecznych, antyprotestanckich cyklów epigramatycznych – Kolędy paniom saskim oraz Kalwińskiej z Chrystusem wojny – oraz ich pierwsze krytyczne wydanie, uwzględniające utwory dotychczas nieznane oraz uważane za zaginione. Wywód atrybucyjny obejmuje ustalenia dotyczące czasu i okoliczności powstania obu cyklów, omówienie ich cech wspólnych oraz istniejących przekazów, a także skorygowanie i uzupełnienie stanu wiedzy na temat życia i twórczości jezuity Jana Chądzyńskiego, prawdopodobnego autora epigramatów.
s. 151-197
Streszczenie w jęz. angielskim. Abstrakt w jęz. angielskim i polskim
Keywords: Kolęda paniom saskim; Kalwińska z Chrystusem wojna; antyprotestanckie epigramaty; polemika wyznaniowa; jezuici; Chądzyński, Jan (1603-1660); Kontrreformacja -- Polska -- 17 w. [KABA]; Satyra religijna -- historia [KABA]; Polemiki religijne -- Polska -- 17 w. [KABA]; Societas Jesu -- 17 w. [KABA]