Comparison of thermoelectric properties of polycrystalline and sintered PbTe doped with chromium and iodine = Porównanie właściwości termoelektrycznych polikrystalicznego i spiekanego PbTe domieszkowanego chromem i jodem - Królicka Aleksandra (ITME, 2014)
5
Bibliogr. s. 11-12
s. 5-12, il., 30 cm.
Keywords: termoelektryczność; PbTe; mielenie kulowe; prasowanie; spiekanie

Literacki wizerunek Barbary z Bielińskich Kossowskiej - Maksimowicz, Krystyna (Instytut Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk, 2021)
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury
Streszcz. ang.
Keywords: Barbara Kossowska; Roch Kossowski; taniec; warszawskie reduty

Pasje sportowe legionistów w okresie pierwszej wojny światowej i w dwudziestoleciu międzywojennym - Wolsza, Tadeusz (1956– ) (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2017)
Artykuł traktuje o sportowych zainteresowaniach legionistów w latach I wojny światowej oraz o ich późniejszej działalności w różnych związkach i klubach sportowych. Niektórzy brali udział w zawodach rangi mistrzowskiej, z olimpiadami włącznie. Czołowi politycy II Rzeczypospolitej byli ponadto mecenasami imprez sportowych, zwłaszcza tych prestiżowych. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszyły się zawody hippiczne, piłka nożna i turnieje szachowe.
s. 81-98 ; Streszcz. ang.
Keywords: Legiony Polskie -- i sport [KABA]; Sport -- Polska -- historia [KABA]; Wojna światowa (1914-1918) -- Polska [KABA]; Szachy (gra) -- Polska -- historia [KABA]; hippika; piłka nożna; szczypiorniak