Urbanizacja wsi na przykładzie miast zdegradowanych województwa świętokrzyskiego = Urbanization of villages on the example of former towns in the Świętokrzyskie Voivodeship - Sokołowski, Dariusz (IGiPZ PAN, 2015)
Urbanizacja obszarów wiejskich wykazuje zróżnicowanie form oraz głębokość przemian, co jest uwarunkowane m.in. genezą i położeniem określonych miejscowości. Kategorią osiedli wiejskich posiadających szczególnie dobrze rozwinięte cechy miejskie, zarówno w rozumieniu ilościowym (natężenie cech), jak i jakościowym (liczba tych cech) są byłe miasta. Niektóre z nich, pomimo wiejskiego obecnie statusu, zachowały miejski układ przestrzenny, silne związki z zapleczem i inne miejskie cechy, dzięki którym w świadomości społeczności lokalnych ciągle pozostają miastami. Charakterystyka tych jednostek uwzględnia m.in. zagadnienia demograficzne, funkcjonalne i morfologiczne. Część miejscowości wytypowano jako posiadające szanse na odzyskanie praw miejskich.
Keywords: urbanizacja wsi; miasta zdegradowane; prawa miejskie; sieć osadnicza; funkcje miast; morfologia miast