Struktura obiektu
Tytuł:

Biotransformacje z udziałem drożdży Saccharomyces cerevtsiae

Inny tytuł:

Saccharomyces cerevisiae in biotransformations

Twórca:

Białecka-Florjańczyk, Ewa ; Majewska, Ewa

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

2006

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

In the last decade, whole cells and enzymes have been used extensively in organic synthesis to obtain homochiral products in a variety of organic reactions. Baker’s yeast, which has a large potential as a catalyst in organic chemistry, owing to ease of handling and broad substrate acceptability, has been widely used, mainly in the reduction of the carbonyl groups of prochiral ketones, producing alcohols with high enantiomeric purity. This review describes the most relevant recent papers not only on the reduction of carbonyl groups, but also on other aspects of utilizing baker’s yeast.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.74, 3 (2006)-.

Tom:

74

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

1

Strona końc.:

184

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-70

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: