Obiekt

Tytuł: Praktyczne moiliwości wykorzystania grzybów na przykładzie dwóch gatunków jadalnych: Boletus edulis (Buli.) (borowik szlachetny) i Morchella esculenta (Pers.) (smardz jadalny)

Inny tytuł:

Practical applications of two kinds of edible mushrooms: Boletus edulis (Bull.) (Porcini) and Morchella esculenta (Pers.) (Yellow Morel)

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

The review describes practical methods of the use of edible fungi: Boletus spp. and Morchella spp. The cultivation of fruit bodies of Morchella esculenta is complicated and unprofitable. During last years, the significance of submerged liquid culture has increased. Harvested biomass contains mushroom aroma compounds and good chemical composition (protein, polysaccharides, vitamins and mineral elements). The composition of mushrooms suggests two medicinal properties: nutritional benefit as food supplement and therapeutic advantages. Mushroom powder can be used as appendix to soups and sauces or in animal feed industry. Mushrooms and their products are important for their flavour, medicinal properties, ecological and economical values.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.73, 2 (2006)-.

Tom:

73

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

89

Strona końc.:

102

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:87552 ; IChB B-69

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-10-02

Data dodania obiektu:

2019-12-11

Liczba wyświetleń treści obiektu:

34

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/114196

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji