Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Biokonwersja kwasu frans-cynamonowego do L-fenyloalaniny przez drożdże z rodzaju Rhodotorula

Inny tytuł:

Bioconversion of trans-cinnamic acid to L-phenylalanine by Rhodotorula sp

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

The synthesis of the aromatic amino acid L-phenylalanine has received considerable attention in recent years due to its increasing importance as precursorto the dipeptide sweetener aspartame. Phenylalanine ammonia lyase (PAL), whichoccurs in yeast, catalyzes the nonoxidative deamination of L-Phe to trans-cinnamicacid (tCA), has industrial application in the synthesis of L-Phe. Superior producers of PAL are Rhodotorula sp. PAL is induced in yeast cell by the presence ofL-Phe, while glucose represses PAL synthesis. Different additives and conditionsduring inducing PAL: permeabilizing, reducing and stabilization agents, as wellas pH and temperature during bioconversion targeting to higher productivity ofL-Phe were discussed.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.73, 2 (2006)-.

Tom:

73

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

117

Strona końc.:

129

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:87574 ; IChB B-69

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

11 gru 2019

Liczba pobrań / odtworzeń:

764

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/114203

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji