Object structure
Title:

Śniadanie u prezydenta Ratajskiego, czyli co i gdzie jadano w czasie Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu

Subtitle:

Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku] R. 51 z. 3 (2019) ; Studia i artykuły

Creator:

Heruday-Kiełczewska, Magdalena (1985– )

Contributor:

Institute of History of the Polish Academy of Sciences

Publisher:

Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk

Place of publishing:

Warszawa

Date issued/created:

2019

Description:

p. 119-134 : tab. ; Summary in Polish and English

Type of object:

Journal/Article

Subject and Keywords:

Universal National Exhibition (1 ; 1929 ; Poznań) ; Poland - exhibitions ; gastronomy - Poland

Abstract:

In 1929, the Universal National Exhibition was organized in Poznań, which was toshow the achievements of reborn Poland. For over four months of the exhibition, Poznań wasvisited by numerous domestic and foreign groups of people and held numerous congresses andconventions. The presence of so many guests required adequate provisioning. Poznań MayorCyryl Ratajski also hosted offi cial receptions. Their purpose was to bring guests closer togetherand show Poland and Poznań from the best side. The preserved menu from these parties presents the Polish cuisine of the time.

References:

Czarnecki W., To był też mój Poznań. Wspomnienia architekta miejskiego z lat 1925–1939, wybór i oprac. J. Dembski, Poznań 1987.
Danielewski B., Pewuka, w: Poznańskie wspominki z lat 1918–1939, red. T. Kraszewski, T. Świtała, Poznań 1973, s. 151–164.
Karolczak W., Coś dla podniebienia, czyli specjalności kulinarne w lokalach poznańskich na przełomie XIX i XX wieku, „Kronika Miasta Poznania «Do stołu podano»” 2003, nr 4, s. 149–164.
Karolczak W., Spacerkiem po Plajcie, „Kronika Miasta Poznania «Plac Wolności»” 2014, nr 4, s. 41–62.
Kempisty Ł., Przedsiębiorstwa, w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 203–233.
Leitgeber S., Rauty u prezydenta, „Kronika Miasta Poznania” 1996, nr 4, s. 108–117.
Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa, część pierwsza (16 maja – 30 września 1929), „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 2, s. 37–53.
Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa (16 maja – 30 września 1929). Dokończenie, „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 3, s. 5–24.
Łozińscy M. i J., Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa 2013.
Łozińska M., Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety, Warszawa 2011.
Norkowska M., Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska, Warszawa–Kraków 1903.
Poznań w roku Powszechnej Wystawy Krajowej. Przewodnik po mieście, jego zabytkach i muzeach z trójbarwnym planem miasta i 15 ilustracjami, oprac. H. Szczerbowski, Poznań 1929.
Przewodnik po Wystawie. Powszechna Wystawa Krajowa w 1929 roku w Poznaniu, Poznań 1929.
Skałkowski A.M., Bazar w nowej Polsce (1921–1938), „Kronika Miasta Poznania «Bazar»” 2008, nr 2, s. 43–62.
Waschko S., Aprowizacja na P.W.K., w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 285–296.

Relation:

Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku]

Volume:

51

Issue:

3

Start page:

119

End page:

134

Resource type:

Text

Detailed Resource Type:

Article : original article

Format:

application/octet-stream

Resource Identifier:

0419-8824 ; 2451-1323 ; 10.12775/DN.2019.3.06

Source:

IH PAN, sygn. A.507/51/3 Podr. ; IH PAN, sygn. A.508/51/3 ; click here to follow the link

Language:

pol

Language of abstract:

pol ; eng

Rights:

Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license

Terms of use:

Copyright-protected material. [CC BY-ND 4.0] May be used within the scope specified in Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license, full text available at: ; -

Digitizing institution:

Institute of History of the Polish Academy of Sciences

Original in:

Library of the Institute of History PAS

Projects co-financed by:

Ministry of Science and Higher Education

Access:

Open

×

Citation

Citation style: