Obiekt

Tytuł: Śniadanie u prezydenta Ratajskiego, czyli co i gdzie jadano w czasie Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu

Inny tytuł:

Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku] R. 51 z. 3 (2019) ; Studia i artykuły

Współtwórca:

Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk

Wydawca:

Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

s. 119-134 : tab. ; Streszczenie w jęz. polskim i angielskim

Abstrakt:

W 1929 r. urządzono w Poznaniu Powszechną Wystawę Krajową, która miała pokazać dorobek odrodzonej Polski. Przez ponad cztery miesiące trwania wystawy Poznań odwiedzały liczne wycieczki krajowe i zagraniczne oraz organizowano wiele kongresów i zjazdów. Obecność tak wielu gości wymagała odpowiedniej aprowizacji. Oficjalne przyjęcia wydawał również prezydent Poznania Cyryl Ratajski. Ich zadaniem było zbliżenie do siebie gości oraz pokazanie Polski i Poznania z jak najlepszej strony. Zachowane menu z tych przyjęć prezentują ówczesną kuchnię polską.

Bibliografia:

Czarnecki W., To był też mój Poznań. Wspomnienia architekta miejskiego z lat 1925–1939, wybór i oprac. J. Dembski, Poznań 1987. ; Danielewski B., Pewuka, w: Poznańskie wspominki z lat 1918–1939, red. T. Kraszewski, T. Świtała, Poznań 1973, s. 151–164. ; Karolczak W., Coś dla podniebienia, czyli specjalności kulinarne w lokalach poznańskich na przełomie XIX i XX wieku, „Kronika Miasta Poznania «Do stołu podano»” 2003, nr 4, s. 149–164. ; Karolczak W., Spacerkiem po Plajcie, „Kronika Miasta Poznania «Plac Wolności»” 2014, nr 4, s. 41–62. ; Kempisty Ł., Przedsiębiorstwa, w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 203–233. ; Leitgeber S., Rauty u prezydenta, „Kronika Miasta Poznania” 1996, nr 4, s. 108–117. ; Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa, część pierwsza (16 maja – 30 września 1929), „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 2, s. 37–53. ; Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa (16 maja – 30 września 1929). Dokończenie, „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 3, s. 5–24. ; Łozińscy M. i J., Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa 2013. ; Łozińska M., Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety, Warszawa 2011. ; Norkowska M., Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska, Warszawa–Kraków 1903. ; Poznań w roku Powszechnej Wystawy Krajowej. Przewodnik po mieście, jego zabytkach i muzeach z trójbarwnym planem miasta i 15 ilustracjami, oprac. H. Szczerbowski, Poznań 1929. ; Przewodnik po Wystawie. Powszechna Wystawa Krajowa w 1929 roku w Poznaniu, Poznań 1929. ; Skałkowski A.M., Bazar w nowej Polsce (1921–1938), „Kronika Miasta Poznania «Bazar»” 2008, nr 2, s. 43–62. ; Waschko S., Aprowizacja na P.W.K., w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 285–296.

Czasopismo/Seria/cykl:

Dzieje Najnowsze : [kwartalnik poświęcony historii XX wieku]

Tom:

51

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

119

Strona końc.:

134

Format:

application/octet-stream

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:115984 ; 0419-8824 ; 2451-1323 ; 10.12775/DN.2019.3.06

Źródło:

IH PAN, sygn. A.507/51/3 Podr. ; IH PAN, sygn. A.508/51/3 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

pol ; eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY-ND 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Historii PAN

Dofinansowane ze środków:

Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji