Język metadanych
Wpływ związków fenolowych na rozwój pąków kątowych podkładki jabłoni M7 w warunkach in vitro
Inny tytuł:Influence of the phenol substances on shoot buds development of apple rootstock M7 in tissue culture
Twórca:Plażuk, Ewa ; Kromer, Krystyna
Wydawca:Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Data wydania/powstania: Temat i słowa kluczowe: Abstrakt:The in vitro culture of the apple-tree rootstock M7 was established from apical and lateral shoot meristems as initial explants. The growth of lateral buds, which leads to branch development is limited by the apical dominance. The effect of exogenous growth regulators on axillary bud stimulation was examined. Additionally, the relationship between the position of axillary buds on the stem and their potential growth were investigated. The results indicate that buds from the upper region, near the shoot apex, developed better in comparison with those located below. The participation of endogenous inhibitor of gradient distribution in stem is suggested. We analysed the possible role of phenolic compounds on the initiation and growth stimulation of axillary buds. Several phenols which are known to be specific for apple rootstock M7 was examined to evaluate their effect on bud development.
Czasopismo/Seria/cykl:Biotechnologia, vol.65, 2 (2004)-.
Tom: Zeszyt: Strona pocz.: Strona końc.: Typ zasobu: Szczegółowy typ zasobu: Format: Identyfikator zasobu: Źródło:Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Język: Język streszczenia: Zakres czasowy: Prawa:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Zasady wykorzystania: Digitalizacja:Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Lokalizacja oryginału:Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk
Dofinansowane ze środków: Dostęp: