Obiekt

Tytuł: Wpływ źródła węgla na indukowanie biosyntezy amylaz przez Lactobacillus plantarumi Lactobacillus amylovorus

Inny tytuł:

Effect of carbon source on inducing biosynthesis of amylases by Lactobacillus plantarum and Lactobacillus amylovorus

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Opis:

prace eksperymentalne

Abstrakt:

We studied the effect of polysaccharides: native and soluble potato starch,amylopectin, amylose, dextrin and maltodextrin, disugars - maltose, saccharoseand lactose, and of simple sugars - glucose, mannose and xylose on intensityof biosynthesis amylases, being expressed as an activity of alpha-amylase andglucoamylase, contained in the liquid after cultivation of bacteria strains:Lactobacillus plantarum K, Lactobacillus plantarum C and Lactobacillus amylovorus. Itwas found that native and soluble potato starch, being used as the only sourceof carbon in culture medium, stimulated the process of amylases biosynthesisby the examined bacterial strains.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.63, 4 (2003)-.

Tom:

63

Zeszyt:

4

Strona pocz.:

182

Strona końc.:

193

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:129804 ; IChB B-59

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-10-02

Data dodania obiektu:

2020-06-30

Liczba wyświetleń treści obiektu:

1

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/162532

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji