Obiekt

Tytuł: Genetic - fuzzy approach to the boolean satisfiability problem

Inny tytuł:

Raport Badawczy = Research Report ; RB/57/2001

Wydawca:

Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk ; Systems Research Institute. Polish Academy of Sciences

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

21 stron ; 21 cm ; Bibliografia s. 21

Abstrakt:

This study concerns with the Boolean satisfiability (SAT) prolem and its solution in the setting of a hybrid computational intelligence environment of genetic and fzzy computing. In this tramework, fuzzy sets realize an embedding principle meaning that original two-values (Boolean) fubctions under investigation are extended to their continuous counterparts resulting in the form of fuzzy (multivalued) functions. In the sequel, the satisfiability problem is reformulated for the fuzzy functions and solved using a genetic algorithm (GA). It is shown that a GA, especially its recursive version, is an efficient tool for handling multivariable SAT problems. Thorough experiments revealed that the recursive version of the GA can solve SAT problems with more than 1000 variables.

Czasopismo/Seria/cykl:

Raport Badawczy = Research Report

Szczegółowy typ zasobu:

Raport

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:129944

Źródło:

RB-2001-57

Język:

eng

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Badań Systemowych Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Badań Systemowych PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji