Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Technologia i mikrobiologia fermentacji octowej

Twórca:

Czuba, Jerzy

Data wydania/powstania:

2003

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Technology and microbiology of acetic acid fermentation

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Vinegar producing is one of the oldest processes of biotechnology. It consists of double fermentation, alcoholic and acetous. There are three groups ofmethods of acetous fermentation: surface, trickling and submerse. They arewell elaborated from technological and technical points of view, but the taxonomy and methods for identification ofthe bacteria active in technical processesare still open. According to the results of molecular researches, the new genusGluconacetobacter (characterised by requirement of the acetic acid for growingand lack of ability to oxidise acetic acid to CO2 and H2O - the main features ofgenus Acetobacter) was separated from acetic acid bacteria group. However, theresults of few experiments showed that these phenotypic features (characteristic for the genus Gluconacetobacter) could be changed in to the features characteristic for genus Acetobacter by special procedure of growing. It is a question ofhow the differences between the same bacteria with different phenotypeswould be identified by molecular methods

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.62, 3 (2003)-.

Tom:

62

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

233

Strona końc.:

240

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:133322 ; IChB B-58

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

23 lip 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

3792

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/167987

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Technologia i mikrobiologia fermentacji octowej 2 paź 2020
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji