Obiekt

Tytuł: Zmiany w preferencjach konsumpcyjnych w okresie transformacji

Twórca:

Woroniecka-Leciejewicz, Irena. Autor

Data wydania/powstania:

2001

Typ zasobu:

Text

Inny tytuł:

Raport Badawczy = Research Report ; RB/18/2001

Wydawca:

Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk ; Systems Research Institute. Polish Academy of Sciences

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

26 stron ; 21 cm ; Bibliografia s. 28

Abstrakt:

W pracy przedstawiona jest próba kwantyfikacji preferencji konsumpcyjnych na podstawie modelu decyzyjnego konsumenta. Model zakłada, że konsument dokonuje wyboru optymalnego koszyka konsumpcyjnego maksymalizując funkcję użyteczności przy ograniczeniu budżetowym na wydatki. Przedstawiono wyniki oszacowań uzyskane dla współczynników preferencji w odniesieniu do ośmiu grup towarów i usług konsumpcyjnych, takich jak: żywność, napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe, odzież i obuwie, mieszkanie, higiena osobista, zdrowie, transport i łączność, edukacja, kultura i rekreacja, a także w stosunku do podstawowych artykułów żywnościowych nabywanych przez gospodarstwa domowe.

Czasopismo/Seria/cykl:

Raport Badawczy = Research Report

Szczegółowy typ zasobu:

Raport

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:136247

Źródło:

RB-2001-18

Język:

pol

Język streszczenia:

pol

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem: ; -

Digitalizacja:

Instytut Badań Systemowych Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Badań Systemowych PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji