Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Yeast antimicrobial proteins

Twórca:

Salek, Anna Teresa

Data wydania/powstania:

2001

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Yeast antimicrobial proteins

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Many yeasts secrete proteins which are toxic for pathogenic and non-pathogenic microorganisms. These toxins, mostly glycoproteins, consist of membrane-binding subunits which interact with carbohydrates (e.g. 1,6-|3-D-glucanor a-mannan) on the cell wall ofsensitive strains. The killing effect is presentedby membrane permeation, cell lysis or inhibition of the cell cycle.It is also suggested that these killer glycoproteins, similar in structure tolectins, can mediate self-adhesion ofthe pathogenic microorganisms, thus stimulating their excretion from the intestines of infected mammals. It is supposedthat the above interactions could be important for therapeutic applications, especially for enteric diseases.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.55, 4 (2001)-.

Tom:

55

Zeszyt:

4

Strona pocz.:

135

Strona końc.:

162

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:138606 ; IChB B-50

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

eng

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

11 wrz 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

61

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/173957

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Yeast antimicrobial proteins 2 paź 2020
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji