Struktura obiektu
Tytuł:

Allelochemia marchwi (Daucus carota L.)

Inny tytuł:

Allelochemistry of carrot (Daucus carota L.)

Twórca:

Jasicka-Misiak, Izabela ; Lipok, Jacek

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Data wydania/powstania:

2000

Temat i słowa kluczowe:

biotechnologia

Abstrakt:

Any different strategies used by higher plants to win the life competition,always involve chemical interactions between organisms. Allelochemicals arestandard chemical weapons not only in the case of toxic plants; they are alsopresent in common vegetables such as carrot. Numerous chemical compoundssynthesised in carrot tissues, such as asarones, chlorogenic acid, trans-2-nonenal, and sesquiterpenes show allelopatic activity

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.50, 3 (2000)-.

Tom:

50

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

100

Strona końc.:

105

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; IChB B-46

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: