Object structure
Title:

Rola błony plazmotycznej w tolerancji drożdży na etanol

Subtitle:

Role of plasma membrane in ethanol tolerance of yeasts

Creator:

Grajek, Włodzimierz ; Walkowiak-Tomczak, Dorota

Publisher:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Date issued/created:

1993

Subject and Keywords:

biotechnologia

Abstract:

Tolerance of yeast to high ethanol concentration depends on cell membrane lipid composition.High contents of unsaturated fatty acids and sterols increase the cell structure stability andviability as well as the fermentation aetivity of yeasts. The cultivation of microorganisms atelevated temperatures and high osmotic pressure increase the lipid saturation degree and asa consequence the cell sensibility to stress.Natural tolerance of yeasts to ethanol can be improved by technological means. It can bedone by supplementation of fermentation broth with a source of unsaturated lipids, and, alternatively, by medium aeration to stimulate lipid biosynthesis.

Relation:

Biotechnologia, vol.22, 3 (1993)-.

Volume:

22

Issue:

3

Start page:

157

End page:

165

Resource type:

Tekst

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

0860-7796 ; IChB B-18

Source:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Temporal coverage:

1988-2010

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Terms of use:

-

Digitizing institution:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style: