Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Mikrobiologiczne przetwarzanie roślinnych tłuszczów odpadowych

Inny tytuł:

Microbial conversion of plant waste lipids

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Plant waste lipids after solvent refining process were used as a earbon souree for cultivationof Penicillium roqueforti 18, Penicillium sp. Z and Apiotrichum curuatum ATCC 20509.Biomass yield varied from 3.8 g d.m./l to 19.9 g d.m./l and lipids yield varied 1.0 g/1 to10.6 g/1. Lipids utilization in medium varied from 15.0% to 85.4%.Process efficiency, and percentage composition of fatty acids of intracellular lipids and greaseremaining in the medium depend first of all on medium composition, type of microorganismsused, temperature and time of eultivation.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.22, 3 (1993)-.

Tom:

22

Zeszyt:

3

Strona pocz.:

196

Strona końc.:

207

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:154173 ; IChB B-18

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

31 gru 2020

Data dodania obiektu:

31 gru 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

79

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/188415

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji