Object structure
Title:

Die Durchgangszeiten der Nahrung durch den Verdauungskanal der Nutria, Myocastor coypus Molina, 1782; Szybkość przechodzenia treści przez przewód pokarmowy nutrii Myocastor coypus Molina, 1782

Creator:

Gill, J. ; Bieguszewski, H.

Place of publishing:

Białowieża

Date issued/created:

1960

Description:

Autorzy oznaczyli szybkość przechodzenia treści przez przewód pokarmowy nutrii Myocastor coypus Molina, 1782 w dwóch wariantach: a) w normalnych pomieszczeniach nutrii z dostępem do wody w basenie oraz b) w klatkach, bez basenu, a tylko z wodą do picia. W obu przypadkach użyto tych samych zwierząt. Stosowano powszechnie przyjęte żywienie nutrii pokarmami roślinymi oraz owies barwiony fuksyną zasadową jako wskaźnik. Oznaczono zawartość suchej masy i surowego popiołu w świeżym kale. Na każdym z 4 badanych zwierząt wykonano po 2 doświadczenia w pomieszczeniach z wodą do kąpieli i po 2 w klatkach (Tabele 1 i 2). Nie znaleziono istotnych różnic w szybkości transportu treści u nutrii, mających swobodny dostęp do wody i trzymanych w klatkach.

Type of object:

Czasopismo/Artykuł

Subject and Keywords:

foodstuffs passage ; Myocastor coypus

Relation:

Acta Theriologica

Volume:

4

Issue:

2

Start page:

11

End page:

26

Resource type:

Tekst

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

10.4098/AT.arch.60-2

Source:

click here to follow the link

Language:

ger ; streszcz. pol

Coverage:

s. 11-26

Rights:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Terms of use:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitizing institution:

Instytut Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Biblioteka Instytutu Biologii Ssaków PAN

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style: