Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Advanced search
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
The main aim of this paper is to assess the current food situation in the regions with under-nourishment problem and to determine the agricultural sector's role in the shaping of this situation. Some factors influencing food security and their acting power were discussed. The latest FAO data were used in the analysis.
Adamowicz M., 1978: Sytuacja żywnościowa na świecie w latach 1970–1975 i jej perspektywy do roku 2000. W: Problemy rolnictwa światowego. Red. M. Adamowicz. Tom I, Wydaw. SGGW, Warszawa.
Adamowicz M., 1988: Handel zagraniczny a rolnictwo. Książka i Wiedza, Warszawa. de Castro J., 1954: Geografia głodu. PAX, Warszawa.
Encyclopaedia of the Social Sciences, 1931. Ed. E.R.A. Seligman, A.S. Johnson, The Macmillan Co., New York.
Falkowski J., Kostrowicki J., 2001: Geografia rolnictwa świata. PWN, Warszawa.
FAO Statistical Yearbook 2005–2006, 2006. FAO, Rome.
Gospodarka rolniczo-żywnościowa świata, 1987. Red. J. Górecki. Wydaw. SGGW, Warszawa.
Górecki J., 2004: Ocena sytuacji rolno-żywnościowej świata w kontekście handlu międzynarodowego i rozszerzenia UE. W: Problemy rolnictwa światowego. Red. H. Manteuffel Szoege. Tom XI. Wydaw. SGGW, Warszawa.
Gulbicka B., 2003: Bezpieczeństwo żywnościowe krajów rozwijających się. IERiGŻ, Warszawa.
King A., Schneider B., 1992: Pierwsza rewolucja globalna. Raport dla Klubu Rzymskiego. Polskie Towarzystwo Współpracy z Klubem Rzymskim, Warszawa.
Małysz J., 1991: Bezpieczeństwo żywnościowe: strategiczna potrzeba ludzkości. PWN, Warszawa. Małysz J., 1998: Bezpieczeństwo żywnościowe. W: Encyklopedia Agrobiznesu. Red. A. Woś. Fundacja Innowacja, Warszawa.
Słownik języka polskiego, 1978. Red. M. Szymczak. PWN, Warszawa.
STATISTICA PL 2007, 03.03.2007, (http://www.statsoft.pl)
The State of Food and Agriculture 2005, 2005. FAO, Rome.
The State of Food and Agriculture 2006, 2006. FAO, Rome.
The United Nations World Water Development Report, 2003: Water for People, Water for Life. UNESCO-WWAP.
Wojciechowski S., 2005: Problem głodu we współczesnym świecie. Przegląd Zachodni 1.
World Agriculture: Towards 2015/2030. An FAO Perspective, 2003. Red. J. Bruinsma. FAO, Rome.
World Food Programme 2006, 12.10.2006 (http://www.wfp.org/aboutwfp/introduction/hunger_what.asp?section=1&sub_section=1 ).
Wysocki F., Lira J., 2003: Statystyka opisowa. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań.
oai:rcin.org.pl:241598 ; doi:10.53098/wir.2008.2.139/01 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)
Creative Commons Attribution BY 4.0 license
Institute of Rural and Agricultural Development of the Polish Academy of Sciences
Library of the Institute of Rural and Agriculture Development of the PAS
Mar 6, 2025
Jul 8, 2024
189
https://rcin.org.pl/publication/278048
| Edition name | Date |
|---|---|
| Determinanty sytuacji wyżywieniowej ludności świata | Mar 6, 2025 |
Santacroce, Paolo
Poczta, Walenty Sadowski, Arkadiusz
Dzhabagina, Anna
Tunkiel, Katarzyna
S. Zegar, Józef
Zuba-Ciszewska, Maria