Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
W artykule przedstawiono, z jednej strony, poziom oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko naturalne, z drugiej zaś, na podstawie badań ankietowych podjęto próbę analizy nakładów inwestycyjnych poniesionych przez ten dział na ochronę środowiska. Ze względu na znaczenie w strukturze gospodarki zakresem przestrzennym badań objęto podmioty prowadzące działalność na terenie województwa lubelskiego. Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, charakteryzujące się znacznym rozproszeniem i rozdrobnieniem prowadzonej działalności, mają istotny wpływ na poziom emitowanych zanieczyszczeń w regionie lubelskim. Fakt ten tłumaczy zaangażowanie podmiotów sektora spożywczego w działania na rzecz ochrony środowiska. W badanych latach odnotowano czterokrotny wzrost wartości zrealizowanych inwestycji proekologicznych. Najczęściej wykorzystywanym źródłem finansowania tych inwestycji są środki własne, stanowiące ponad połowę wydatkowanych środków. Największy udział w strukturze realizowanych przedsięwzięć proekologicznych, zarówno w ujęciu wartościowym, jak i ilościowym, stanowiły inwestycje w gospodarkę ściekową i ochronę wód. Uwzględniając podział inwestycji ze względu na ich rodzaj, należy stwierdzić, że wciąż dominują inwestycje „końca rury”, a więc ograniczające emisję już powstałych zanieczyszczeń.
Antoszek J., 2004: Przemysł spożywczy a rozwój zrównoważony obszarów wiejskich województwa lubelskiego. „Annales UMCS” B, LIX: 16.
Environmental expenditure statistics. Industry data collection handbook, 2005. Eurostat, European Communities.
Kapusta F., 2000: Rola integracji rolnictwa z przemysłem spożywczym w kreowaniu zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. „Roczniki Naukowe SERiA” II, 3.
Ochrona środowiska w województwie lubelskim w 2004 r., 2005. US, Lublin.
Program ochrony środowiska dla województwa lubelskiego, 2004. Urząd Marszałkowski, Lublin.
Raport o stanie środowiska województwa lubelskiego w 2004 r., 2005. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Lublin.
Rocznik statystyczny woj. lubelskiego 2004. US, Lublin.
Rocznik statystyczny woj. lubelskiego 2005. US, Lublin.
Strategia rozwoju województwa lubelskiego na lata 2006–2020. Uwarunkowania i diagnoza stanu wyjściowego, 2005. Tom I, Zarząd Województwa Lubelskiego, Lublin.
oai:rcin.org.pl:241774 ; doi:10.53098/wir.2009.2.143/08 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
18 mar 2025
10 lip 2024
8
https://rcin.org.pl/publication/278193
| Nazwa wydania | Data |
|---|---|
| Ekonomiczno-ekologiczne aspekty funkcjonowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w województwie lubelskim | 18 mar 2025 |
Stańczykowska, Anna
Chilczuk, Michał (1926– )
Chorób, Roman
Jarosz, Dariusz (1959– )
Fober, Henryk
Kulmatycki, Włodzimierz Julian (1895–1939)