• Wyszukaj w całym Repozytorium
  • Piśmiennictwo i mapy
  • Archeologia
  • Baza Młynów
  • Nauki przyrodnicze

Szukaj w Repozytorium

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Piśmiennictwo i mapy

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Archeologia

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Baza Młynów

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Szukaj w Nauki przyrodnicze

Jak wyszukiwać...

Wyszukiwanie zaawansowane

Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Poziom i zróżnicowanie konsumpcji żywności w województwie mazowieckim

Twórca:

Halicka, Ewa ; Woźniak, Aneta

Data wydania/powstania:

2010

Typ zasobu:

Tekst

Wydawca:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

Artykuł przedstawia analizę i ocenę spożycia żywności w województwie mazowieckim na podstawie danych z reprezentatywnych badań budżetów domowych GUS. Konsumpcję podstawowych grup artykułów żywnościowych porównano w ujęciu województwo/kraj oraz wieś/miasto/Warszawa. Opracowane informacje statystyczne z 2006 roku wskazują, że gospodarstwa domowe województwa mazowieckiego charakteryzują się wyższą, od średniej w Polsce, konsumpcją tzw. dóbr wyższego rzędu, tj. relatywnie droższych produktów spożywczych, o większym wskaźniku elastyczności dochodowej popytu. Według zebranych danych budżetowych, poziom spożycia żywności w badanym regionie jest na ogół wyższy w gospodarstwach wiejskich. W przypadku produktów pochodzenia roślinnego wyjątkiem są owoce świeże i przetworzone, soki owocowe i warzywne oraz używki (kawa i herbata), a wśród produktów zwierzęcych – mięso wołowe, ryby, sery oraz masło. Gospodarstwa mieszkańców stolicy wyróżniają się największą konsumpcją mięs, ryb oraz serów, a także soków i używek. Zjawisko terytorialnego zróżnicowania konsumpcji żywności powinno być wnikliwie rozpoznane, a następnie uwzględnione w pracach nad przygotowaniem narzędzi stymulujących rozwój gospodarki żywnościowej oraz polityki wyżywienia Mazowsza.

Bibliografia:

Budżety gospodarstw domowych w 2007 r., 2008. GUS, Warszawa.
Budżety gospodarstw domowych w województwie mazowieckim w 2006 r. Informacje sygnalne, 2007. Urząd Statystyczny, Warszawa (www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/warsz/ASE).
Halicka E., 2006: Aktualne zalecenia żywieniowo-zdrowotne dotyczące spożycia owoców i warzyw. „Zdrowie Publiczne” 116, 1: 138–141.
Portret województwa mazowieckiego 2002–2007, 2008. Urząd Statystyczny w Warszawie, Warszawa.
Produkt krajowy brutto – rachunki regionalne w 2007 r. (www.stat.gov.pl/gus/5840_7114_ PLK_HTML.htm).
Rocznik Statystyczny Warszawy 2008, 2009. GUS, Warszawa.
Świetlik K., Kwasek M., 2008: Popyt na żywność. W: Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2007 r. IERiGŻ-PIB, Warszawa: 137–159.
Woźniak A., 2008: Specyficzne aspekty gospodarki żywnościowej województwa mazowieckiego. Wydział Nauk o żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Warszawa.

Czasopismo/Seria/cykl:

Wieś i Rolnictwo

Zeszyt:

2 (147)

Strona pocz.:

189

Strona końc.:

198

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:241847 ; doi:10.53098/wir.2010.2.147/12 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pl

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. [CC BY 4.0 Międzynarodowe] Korzystanie dozwolone zgodnie z licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0, której pełne postanowienia dostępne są pod adresem:

Digitalizacja:

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN

Dofinansowane ze środków:

Program "Rozwój czasopism naukowych"- Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (projekt numer RCN/SP/0473/2021/1)

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

18 mar 2025

Data dodania obiektu:

10 lip 2024

Liczba pobrań / odtworzeń:

4

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/278268

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji