Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie zaawansowane
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Autor dokonuje przeglądu aktualnej sytuacji żywnościowej świata, a zwłaszcza w kontekście zmian demograficznych. Pomimo znaczącego wzrostu produkcji rolniczej w skali globalnej z jednej strony, a znaczącym ograniczeniem względnego przyrostu naturalnego ludności świata, liczba ludności głodującej i niedożywionej wyrażana w liczbach bezwzględnych nie ulega zmniejszeniu. Wprawdzie udział procentowy ludności niedożywionej w ostatnim półwieczu zmniejszył się o połowę i wynosi obecnie około 15% ludności świata, ale nadal liczba ludzi głodujących i niedożywionych przekracza 800 mln i nie ulega zmniejszeniu. W wyniku szczegółowej analizy regionalnej i grupy krajów, w których skala głodu i niedożywienia jest największa, sformułowano pogląd, że główne przyczyny zjawisk głodu i niedożywienia nie wynikają z warunków przyrodniczo-technicznych, lecz są nimi wojny, konflikty plemienne i wewnętrzne, a także egoizm, nienawiść i ksenofobia, które prowadzą do korupcji i dążenia do dominacji jednych ludzi nad innymi.
Assessment of the World Food Security Situation CFS 2004/2, Rome 20–23.08.2004.
Global Hunger Index, 2008. The Challenge of Hunger, Bonn – Washington D.C. – Dublin.
Gospodarka rolno-żywnościowa świata, 1987. Red. J. Górecki. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Górecki J., 1987: Problem rolnictwa światowego. LSW, Warszawa.
Górecki J., 2004: Zagrożenie niedożywienia i braku żywności a produkcja rolnicza na świecie. W: Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Gulbicka B., 2009: Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się. IERiGŻ, Warszawa.
McNamara R.S., 1977: Wykład w Massachusets Institute of Technology. Cambridge – Massachusets.
Sachs J., 2006: Koniec z nędzą. Zadanie dla naszego pokolenia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Statistical Yearbook 2007–2008, 2009. Statistical Division FAO, Rome.
oai:rcin.org.pl:241859 ; doi:10.53098/wir.2010.3.148/07 ; 0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Mar 18, 2025
Jul 10, 2024
25
https://rcin.org.pl/publication/278281
| Nazwa wydania | Data |
|---|---|
| Aktualna sytuacja żywnościowa świata | Mar 18, 2025 |
Dzun, Włodzimierz Tereszczuk, Mirosława
Józwiak, Wojciech Mirkowska, Zofia Ziętara, Wojciech
Józwiak, Wojciech
Pawłowska, Aleksandra Rembisz, Włodzimierz
Vaishar, Antonín Šťastná, Milada
Kołodziejczak, Małgorzata
Rudnicki, Roman Wiśniewski, Łukasz