Język metadanych
Wzorce spożycia żywności w Polsce
Twórca:Halicka, Ewa ; Rejman, Krystyna
Wydawca:Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Miejsce wydania: Data wydania/powstania: Typ obiektu: Temat i słowa kluczowe:konsumpcja żywności ; wzorzec spożycia ; bilanse żywnościowe ; budżety gospodarstw domowych
Abstrakt:Celem przedstawionej analizy jest ukazanie przemian we wzorcach spożycia żywności w Polsce. Wykorzystano dane z bilansów żywnościowych z lat 1990–2008, a z badań budżetów gospodarstw domowych – lata 2000–2008. Analiza danych bilansowych wykazała, że główne zmiany we wzorcu spożycia dokonały się w latach dziewięćdziesiątych, po czym w kolejnej dekadzie przekształcenia w strukturze i poziomie konsumpcji uległy utrwaleniu. Z żywieniowego punktu widzenia pozytywnie należy ocenić wzrostową tendencję w spożyciu owoców i ryb oraz spadkową w przypadku tłuszczów zwierzęcych i cukru. Niekorzystnymi zmianami było zmniejszenie spożycia mleka i przetworów oraz wzrost spożycia tłuszczów ogółem. Z badań budżetowych wynika, że po 2000 roku konsumpcja żywności w gospodarstwach domowych uległa ograniczeniu. Zmniejszyło się spożycie produktów zbożowych, ziemniaków, grupy produktów mleczarskich, jaj, tłuszczów ogółem i tkankowych zwierzęcych, grupy świeżych i przetworzonych owoców i warzyw, owoców z przetworami oraz grupy cukier, miód, dżem i słodycze. Wzrosła natomiast konsumpcja mięsa i ryb wraz z przetworami, jogurtów i serów, masła, soków oraz wód. Wykazano, że wzorzec konsumpcji w gospodarstwach domowych najsilniej determinuje ich sytuacja dochodowa oraz cechy społeczno-ekonomiczne, a w najmniejszym stopniu klasa miejscowości zamieszkania.
Czasopismo/Seria/cykl: Zeszyt: Strona pocz.: Strona końc.: Typ zasobu: Identyfikator zasobu:0137-1673 (print); 2657-5213 (on-line)
Źródło: Język: Język streszczenia: Prawa:Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Zasady wykorzystania: Digitalizacja:Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
Lokalizacja oryginału:Biblioteka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Dofinansowane ze środków: Dostęp: