Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Digestion, defecation and food passage rate in the insectivorous bat Myotis myotis

Twórca:

Staliński, J.

Data wydania/powstania:

1994

Typ zasobu:

Tekst

Miejsce wydania:

Białowieża

Opis:

The coefficient of dry mass digestibility (DMD) in the insectivorous bat Myotis myotis (Borkhausen, 1797), fed American cockroaches, is 69.3%. This is comparable with the average digestibility and assimilation coefficients in insectivorous mammals and birds, but it is much lower than estimated in previous studies on insectivorous bats. The rate of passage of food marked with basic fuchsin (t5=25, t50=44, t90=77 minutes) and the defecation rate indicate extremely rapid digestion of food, which is connected with the feeding and foraging strategies of insectivorous bats. It is concluded, that previous estimations of bats' food consumption under natural conditions were lowered by the assumption of high digestibility of food or insignificant amount of feces defecated outside the rest place.

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Czasopismo/Seria/cykl:

Acta Theriologica

Tom:

39

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

1

Strona końc.:

11

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:12254 ; 10.4098/AT.arch.94-1

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng ; Streszcz. ang.

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Instytut Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Biologii Ssaków PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

31 sie 2012

Liczba pobrań / odtworzeń:

6223

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/28222

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji