Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Differences in the Nestling Diets of Sympatric Redstarts Phoenicurus phoenicurus and Black Redstarts P. ochruros: Species-Specific Preferences or Responses to Food Supply?

Twórca:

Sedláček, Ondřej ; Fuchs, Roman ; Exnerová, Alice

Data wydania/powstania:

2007

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Skład pokarmu sympatrycznie występujących kopciuszka i pleszki w okresie lęgowym —preferencje gatunkowe czy odpowiedź na warunki środowiska? ; Sources of diet segregation in coexisting redstarts

Współtwórca:

Museum and Institute of Zoology, Polish Academy of Sciences

Wydawca:

Natura Optima Dux Foundation ; Museum and Institute of Zoology, Polish Academy of Sciences

Miejsce wydania:

Warsaw

Opis:

pg(s) 99–106

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Abstrakt:

We have investigated whether differences in nestling diet found between locally sympatric Redstarts and Black Redstarts are caused by species-specific preferences or by a different food supply in their territories. The diet of nestlings in a mosaic-like urban environment was studied using the neck-collar method. We found no significant difference in the length of Redstart and Black Redstart prey items. However, the two species did bring to their nestlings invertebrates of different taxa. We used the variance partitioning method based on multivariate Redundancy Analysis to test the influence of habitat, timing of breeding, and the species of redstart itself on nestling-diet composition. Most of the variance in the nestling diet (all the canonical axes explained 70.6% of the variance) could be attributed to habitat variables (34%) and the timing of breeding (8.9%), but only 8.1% to the species of redstart. We suggest that the diet of the two redstart species is influenced largely by current prey availability and, consequently, that interspecific competition is avoided primarily by territory exclusion rather than by food-niche separation. We consider the variance partitioning method to be a powerful tool for identifying the effects of various explanatory variables that could influence food composition in birds.

Czasopismo/Seria/cykl:

Acta Ornithologica

Tom:

42

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

99

Strona końc.:

106

Szczegółowy typ zasobu:

Czasopismo

Format:

text/xml

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:55638 ; 10.3161/068.042.0104

Źródło:

MiIZ PAN, sygn. P.4568 ; MiIZ PAN, sygn. P.257 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng

Język streszczenia:

pol ; eng

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Muzeum i Instytutu Zoologii PAN

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

29 lip 2015

Liczba pobrań / odtworzeń:

36

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/75718

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji