Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Ikonograficzne przedstawienia śmierci w propagandzie pierwszej wojny światowej

Twórca:

Szlanta, Piotr

Data wydania/powstania:

2016

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Kwartalnik Historii Kultury Materialnej R. 64 Nr 2

Współtwórca:

Szymańska, Izabela : Tł.

Wydawca:

Instytut Archeolgoii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania:

Warszawa

Opis:

il. ; 24 cm

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Bibliografia:

Ariès P. 1989. Człowiek i śmierć. Warszawa.
Audoin-Rouzeau S. 2004. La guerre des enfants 1914-1918. Paris.
Bereczenko M. 2009. I wojna światowa i sprawa polska na dawnych kartach pocztowych. Rzeszów.
Dąbrowski M. 2004. Cmentarze wojenne z lat I wojny światowej w dawnym województwie lubelskim. Lublin.
Duda O. 1995. Cmentarze I wojny światowej w Galicji Zachodniej 1914-1918. Warszawa.
Duroselle J.-B. 2006. Wielka Wojna Francuzów 1914-1918. Warszawa.
Fehlemann S. 2014. Bereavement and Mourning (Germany) In U. Daniel (ed.) 1914-1918-online. International Encyclopedia of the First World War. Berlin.
Janik M. 2008. Między grozą a humorem. Przedstawianie wroga na kartach i plakatach pocztowych Ententy jako jeden z głównych motywów wizualnej propagandy w okresie pierwszej wojny światowej. Teka Historyka 35.
Janz O. 2009. Das symbolische Kapital der Trauer. Nation, Religion und Familie im italienischen Geffalenkult des Ersten Weltkrieges. Tübingen.
Joll J. Martel G. 2008. Przyczyny wybuchu pierwszej wojny światowej. Warszawa.
Knercer W. 1995. Cmentarze wojenne z okresu I wojny światowej w województwie olsztyńskim. Warszawa.
Kramer A. 2007. Dynamic of destruction. Culture and mass killing in the First World War. Oxford.
Kula M. 2012. Ostatecznie trzeba umrzeć. Warszawa.
Mommsen W.J. 1995. Bürgerstolz und Weltmachtsreben. Deutschland unter Wilhelm II. 1890 bis 1918. Berlin.
Neiberg M.S. 2013. Taniec furii. Wybuch pierwszej wojny światowej oczami Europejczyków. Kraków.
Oettingen U. 1988. Cmentarze I wojny światowej w województwie kieleckim. Warszawa.
Pałosz J. 2012. Śmiercią złączeni. O cmentarzach z I wojny światowej na terenach Królestwa Polskiego administrowanych przez Austro-Węgry. Kraków.
Pfabigan A. 1995. Kriegsgesinnung und abgewehrte „Enttäuschung des Krieges” in den Plakaten des Ersten Weltkrieges In: M. Jobst-Rieder A. Pfabigan M. Wagner (eds.) Das letzte Vivat. Plakate und Parolen aus der Kriegssammlung der k. k. Hofbibliothek. Wien.
Rauchensteiner M. 2013. Der Erste Weltkrieg und das Ende der Habsburger Monarchie 1914-1918. Wien.
Ruszała K. 2012. Organizacja ogólnego dnia grobów bohaterów w Austrii w 1917 i 1918 roku In: K. Ruszała (ed.) Materiały z konferencji Znaki Pamięci V - bitwa gorlicka, jej znacznie i skutki, Gorlice 30.04.2011. Gorlice.
Sierakowska K. 2015. Śmierć – wygnanie – głód w dokumentach osobistych. Ziemie polskie w latach Wielkiej Wojny 1914-1918. Warszawa.
Watson A. 2014. Ring of Steel. Germany and Austria-Hungary in World War I. The People’s War. New York.
Winter J.M. 1998. Propaganda and Mobilization of Consent In: H. Strachan (ed.) World War I. A History. Oxford.
Vovell M., Śmierć w cywilizacji Zachodu. Od roku 1300 po współczesność, Gdańsk 2008

Czasopismo/Seria/cykl:

Kwartalnik Historii Kultury Materialnej

Tom:

64

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

269

Strona końc.:

279

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:rcin.org.pl:62873 ; 0023-5881

Źródło:

IAiE PAN, sygn. P 329 ; IAiE PAN, sygn. P 330 ; IAiE PAN, sygn. P 331 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Archeologii i Etnologii PAN

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji