Obiekt

Tytuł: Biosynteza kwasu galusowego i jego zastosowanie

Data wydania/powstania:

2010

Typ zasobu:

Artykuł

Inny tytuł:

Biosynthesis of gallic acid and its application

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

Gallic acid belongs to aromatic plant substances (poliphenols). Two main biosynthesis pathways in plants of this compound were described as shikimate and polyketide pathways. Gallic acid is applied in agriculture, where it is used as inhibitor of aflatoxin produced by Aspergillus. Gallic acid is also used in food manufactur, as antioxidant, sweetener or antiseptical and antifungal substance. Furthermore, gallic acid effectively prevents and inhibits diseases’ progress. It can be used in the therapy of diabetes type II, neoplastic and allergic diseases or in treatment of arteriosclerosis.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.88, 1 (2010)-.

Tom:

88

Zeszyt:

1

Strona pocz.:

119

Strona końc.:

131

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:71749 ; IChB B-83

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-02-18

Data dodania obiektu:

2019-05-29

Liczba wyświetleń treści obiektu:

173

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/94099

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Biosynteza kwasu galusowego i jego zastosowanie 2020-02-18

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji