Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej a-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych

Twórca:

Sinkiewicz, Izabela ; Synowiecki, Józef

Data wydania/powstania:

2009

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Evaluation of Thermus ruher as a source of thermostable a-glucosidase useful for production of glucose syrups

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Opis:

prace eksperymentalne

Abstrakt:

Thermus ruber produces a-glucosidase detected in the crude extract of cell proteins. This enzyme exhibits optimum activity at 65°C and pH 6,0. The enzyme was stable within a range of pH 5.5 to 8.0 and in 65°C for 60 min. The rate of p-nitrophenol-a-D-glucopyranoside cleavage was higher than that for maltose. With maltotetraose, maltopentaose and maltohexaose, the hydrolysis rate decreased with increasing the molecular weight of the substrate. Our data suggest that the starch converting process could be improved using a-glucosidase from Thermus ruber.

Czasopismo/Seria/cykl:

2009 ; Biotechnologia, vol.85, 2 (2009)-.

Tom:

85

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

134

Strona końc.:

146

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:72129

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

2009

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

3 cze 2019

Liczba pobrań / odtworzeń:

535

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/publication/94533

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji