Object structure
Title:

Biotechnologiczny potencjał cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira

Subtitle:

Biotechnological potential of cyanobacteria of the genus Arthrospira

Creator:

Miklaszewska, Magdalena ; Waleron, Małgorzata ; Waleron, Krzysztof

Publisher:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Date issued/created:

2008

Subject and Keywords:

biotechnologia

Abstract:

Nutritional properties of Arthrospira have been known for hundred years. It was consumed by the Aztecs and it is still an important food source for the Kanembu tribe in Chad. The biomass of Arthrospira is the source of eight essential and twelve non-essential amino acids, as well as lipids, carbohydrates, minerals, vitamins and carotenoids. It has immunomodulative, antioxidant, antiviral and anticancerogenic properties. Art/irosp/ro is also used for hea'/y metal and inorganic nutrients removal from wastewater. Arthrospira PCC 8005 strain was chosen to be a part of MELISSA system (Micro Ecological Life Support System Alternative), where it will be used to produce oxygen and as food for astronauts.

Relation:

Biotechnologia, vol.82, 3 (2008)-.

Volume:

82

Issue:

3

Start page:

119

End page:

142

Resource type:

Tekst

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

0860-7796 ; IChB B-77

Source:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Temporal coverage:

2008

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Terms of use:

-

Digitizing institution:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Instytut Chemii Bioorganiczneji Polskiej Akademii Nauk

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style: