Struktura obiektu
Tytuł:

Food consumption by Microtus agrestis and the unsuitability of faecal analysis for the determination of food preference

Twórca:

Phillipson, J. ; Sarrazin-Comans, M. ; Stomatopoulos, C.

Miejsce wydania:

Białowieża

Data wydania/powstania:

1983

Opis:

In the laboratory adult Microtus agrestis (Linnaeus, 1761) consumed an average of 21.4 g wet wt. (=6.3 g dry wt.) of fresh grass indiv-1 d-1 with an annual mean digestibility of 52.8%. When four common species of food grass were on offer consumption in Autumn and Winter was directly proportional to availability. A preference for the more "succulent" species was exhibited in Spring and Summer.

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Temat i słowa kluczowe:

diet composition ; faecal analysis ; food consumption ; food preference ; Microtus agrestis ; Nornik bury ; pokarm ; konsumpcja ; analiza kału ; preferencje pokarmowe ; skład pokarmu

Czasopismo/Seria/cykl:

Acta Theriologica

Tom:

28

Zeszyt:

26

Strona pocz.:

397

Strona końc.:

416

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

10.4098/AT.arch.83-35

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng ; Streszcz. ang ; pol.

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Instytut Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Biologii Ssaków PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: