Struktura obiektu
Tytuł:

The food of otters Lutra lutra in different habitats in Hungary

Twórca:

Kemenes, I. ; Nechay, G.

Miejsce wydania:

Białowieża

Data wydania/powstania:

1990

Opis:

The diet of otters was studied by the method of spraint analysis. Remains of over 800 prey items were found in 270 spraints. Among these the proportion of fish was over 80%. We found no preference for any particular species of fish but small or medium-sized specimens were the most frequent in the diet. The composition of the otter's diet may reflect that of the fish stock in a particular pond or lake rather than selective predation. Nearly half of the consumed fish were considered as economically unimportant and about 20% of them were classed as economical pests.

Typ obiektu:

Czasopismo/Artykuł

Temat i słowa kluczowe:

diet ; different habitats ; food composition ; Hungary ; Lutra lutra ; prey selection ; spraint analysis ; wydra ; pokarm ; dieta ; skład pokarmu

Czasopismo/Seria/cykl:

Acta Theriologica

Tom:

35

Zeszyt:

1-2

Strona pocz.:

17

Strona końc.:

24

Typ zasobu:

Tekst

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

10.4098/AT.arch.90-3

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng ; Streszcz. ang.

Prawa:

Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony

Zasady wykorzystania:

Zasób chroniony prawem autorskim. Korzystanie dozwolone w zakresie określonym przez przepisy o dozwolonym użytku.

Digitalizacja:

Instytut Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Instytutu Biologii Ssaków PAN

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, lata 2010-2014, Priorytet 2. Infrastruktura strefy B + R ; Unia Europejska. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Dostęp:

Otwarty

×

Cytowanie

Styl cytowania: