Projekty RCIN i OZwRCIN

Obiekt

Tytuł: Niektóre przyczyny unikatowej oporności cieplnej hipertermoflli

Twórca:

Grzybowska, Beata ; Synowiecki, Józef

Data wydania/powstania:

2003

Typ zasobu:

Tekst

Inny tytuł:

Some factors affecting the unique thermotolerance of hyperthermophiles

Wydawca:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Abstrakt:

The unique thermotolerance of hyperthermophiles, suitable as valuablesources ofthermostable enzymes, is a result ofvarious minor changes which ledto the restriction of protein flexibility and modifications of nucleic acids andmembrane lipids. Furthermore, all hyperthermophiles produce a number ofheat shock proteins and thermoprotectants. Thermal resistance of these microorganisms is also enhanced by rapid resynthesis of thermolabile compoundsand by elimination of such intermediates from cell metabolism.

Czasopismo/Seria/cykl:

Biotechnologia, vol.61, 2 (2003)-.

Tom:

61

Zeszyt:

2

Strona pocz.:

192

Strona końc.:

205

Szczegółowy typ zasobu:

Artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

0860-7796 ; oai:rcin.org.pl:135650 ; IChB B-57

Źródło:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Język:

pol

Język streszczenia:

eng

Zakres czasowy:

1988-2010

Prawa:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Zasady wykorzystania:

-

Digitalizacja:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Lokalizacja oryginału:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Dofinansowane ze środków:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Dostęp:

Otwarty

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 paź 2020

Data dodania obiektu:

19 sie 2020

Liczba pobrań / odtworzeń:

302

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://rcin.org.pl/ichb/publication/170585

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie RDFa:

RDFa

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji