Object structure
Title:

Charakterystyka preparatów B-galaktozydazy z Sulfolobus shibatae

Subtitle:

B-galactosidase activity of proteins extracted from Sulfolobus shibatae

Creator:

Wołosowska, Sylwia ; Synowiecki, Józef

Publisher:

Komitet Biotechnologii PAN ; Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Date issued/created:

2003

Subject and Keywords:

biotechnologia

Abstract:

The cytoplasmic p-galactosidase/p-glucosidase from hyperthermophilicarchaeon Sulfolobus shibatae has been characterized with regard to its use in lactose hydrolysis. Cell extract was purified 16-fold to a specific activity 29.5 U/mgusing ammonium sulfate precipitation, ion-exchange chromatography, and gelfiltration. Isolated enzyme exhibited optimum activity at pH 5.5 and 98°C andhad a half-life of 7 h in acetate buffer (pH 5.5) at 90°C. Cu2+, Hg2+ and Zn^+strongly inhibited the enzyme, whereas catalytic properties of other investigated cations were barely influenced. Glucose and galactose were predominantly produced from lactose. However, at the substrate concentration of 0.15 M,small amount of lactose was converted into transgalactosylation products.

Relation:

Biotechnologia, vol.61, 2 (2003)-.

Volume:

61

Issue:

2

Start page:

268

End page:

279

Resource type:

Tekst

Detailed Resource Type:

Artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

0860-7796 ; IChB B-57

Source:

Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN

Language:

pol

Language of abstract:

eng

Temporal coverage:

1988-2010

Rights:

Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0

Terms of use:

-

Digitizing institution:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Original in:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Projects co-financed by:

Program Operacyjny Polska Cyfrowa, lata 2014-2020, Działanie 2.3 : Cyfrowa dostępność i użyteczność sektora publicznego; środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz współfinansowania krajowego z budżetu państwa

Access:

Otwarty

×

Citation

Citation style: