@misc{Tłuczak_Agnieszka_Regionalna_2016, author={Tłuczak, Agnieszka}, volume={42}, copyright={Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska}, journal={Studia Obszarów Wiejskich}, address={Warszawa}, howpublished={online}, year={2016}, publisher={PAN IGiPZ}, publisher={PTG}, language={pol}, abstract={Rolnictwo jest bardzo specyficznym sektorem gospodarki. Jedną z głównych cech wyróżniających produkcję rolną jest jej charakter i silne uzależnienie od warunków środowiskowych. Warunki te określają w dużym stopniu charakter produkcji rolnej oraz jej strukturę (roślinną/zwierzęcą). Akcesja Polski do UE w 2004 r. oraz dostęp do unijnych środków finansowych częstokroć powodowały zmianę aktualnego profilu działalności gospodarstwa rolnego. W związku z tym wydaje się uzasadnione zbadanie zmian specjalizacji produkcji rolnej w Polsce po 2004 roku. Celem niniejszego opracowania jest zatem odpowiedź na następujące pytania: (1) Czy istnieje i jak silne jest stężenie poszczególnych głównych rodzajów produkcji rolnej w Polsce, (2) Jaki jest charakter tej produkcji w wybranych jednostkach przestrzennych. Analizę przeprowadzono na podstawie danych dotyczących wielkości towarowej produkcji rolnej w latach 2004–2014 z Banku Danych Lokalnych Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce1 . Specjalizację określono przy użyciu indeksu specjalizacji regionalnej Krugmana.}, title={Regionalna specjalizacja produkcji rolnej w Polsce = Regional specjalization of agricultural production in Poland}, type={Tekst}, URL={http://rcin.org.pl/igipz/Content/61627/PDF/WA51_80949_r2016-t42_SOW-Tluczak.pdf}, keywords={indeks Krugmana, rolnictwo, specjalizacja produkcji}, }