Skalne grzyby w Polsce i na świecie – terminologia, rozmieszczenie, poglądy na rozwój = Rock mushrooms in Poland and the world – terminology, distribution, views evolution - Duszyński, Filip. Autor; Migoń, Piotr. Autor (IGiPZ PAN, 2022)
Dwudzielne morfologicznie skałki, z szeroką czapą spoczywającą na węższym trzonie, nazywane są skalnymi grzybami. W Polsce i na świecie rozpoznano wiele form tego typu, występujących w zróżnicowanych sytuacjach morfologicznych i różnych typach skał. W niniejszym artykule o charakterze przeglądowym podjęto próbę usystematyzowania dotychczasowej wiedzy na temat skalnych grzybów. Omówiono terminologię funkcjonującą zarówno w piśmiennictwie polskim, jak i anglosaskim, zwracając uwagę na istniejące problemy i nieścisłości w nazewnictwie. Przedstawiono występowanie skalnych grzybów w Polsce i na świecie w zależności od typu skał, w jakich się rozwinęły. Zaproponowano trzy grupy uwarunkowań sprzyjających rozwojowi tych form i dokonano przeglądu dotychczasowych koncepcji tłumaczących mechanizmy rozwoju skalnych grzybów.
24 cm
Keywords: skalne grzyby; ewolucja rzeźby; wietrzenie; geomorfologia strukturalna