Konferencja naukowa „Nowe problemy badawcze geografii społeczno-ekonomicznej i gospodarki przestrzennej”, 11–12 czerwca 2018 r., Poznań. - Stachowiak, Krzysztof. Autor; Dominiak, Joanna. Autor (IGiPZ PAN, 2018)
24 cm
Keywords: geografia społeczno-ekonomiczna; gospodarka przestrzenna; konferencje; Poznań

Analiza międzynarodowych czasopism geograficznych ze szczególnym uwzględnieniem geografii społeczno-ekonomicznej = Analysis of international geographical journals with particular emphasis on socio-economic geography - Bański, Jerzy (1960– ). Autor; Ferenc, Mariola (IGiPZ PAN, 2012)
24 cm
Keywords: geografia społeczno-ekonomiczna; czasopisma geograficzne; Journal Citiation Report

Stosowana geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna w świetle trzeciego kryterium ewaluacji jakości działalności naukowej = Applied socio-economic geography and spatial management as seen in terms of Criterion 3 for evaluating the quality of scientific activity in Poland - Tarkowski, Maciej. Autor; Michalski, Tomasz. Autor; Połom, Marcin. Autor (IGiPZ PAN, 2023)
Celem artykułu jest charakterystyka wpływu geografii społeczno-ekonomicznej i gospodarki przestrzennej na otoczenie w latach 2017‑2021. Dotychczas zagadnienie to nie było badane w odniesieniu do zbioru podmiotów wchodzących w skład dyscypliny nauki administracyjnie wyodrębnionej w 2018 r. Analiza objęła usystematyzowany zbiór szczegółowych informacji na temat działalności praktycznej powstały na potrzeby ewaluacji jakości działalności naukowej. Posłużono się metodą wtórnej analizy jakościowej. Potwierdzono istotną rolę dyscypliny w działaniach na rzecz otoczenia społecznego i gospodarczego, w szczególności w programowaniu interwencji w dziedzinie kapitału terytorialnego i w podnoszeniu prakseologicznej jakości polityki zorientowanej terytorialnie. Dominacja funkcji kulturotwórczej, diagnostycznej i decyzyjnej korespondowała z głównymi atutami stosowanej geografii społeczno-ekonomicznej i gospodarki przestrzennej – terytorialną wrażliwością oraz zdolnościami do integracji wiedzy i koordynacji procesów jej kreacji oraz przepływów. Na płaszczyźnie aplikacyjnej podmioty wykazały się bardzo szerokim zakresem i dużą intensywnością współpracy z innymi dyscyplinami, co wydaje się również dobrze rokować z punktu widzenia integracji tej nowej dyscypliny.
24 cm
Keywords: nauka stosowana; geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna; ewaluacja nauki; Polska

Wymiar prawny w dyscyplinie geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna. Podstawy teoretyczne i zagadnienia badawcze = The legal dimension to the discipline of socio-economic geography and spatial management. Theoretical foundations and research issues - Nowak, Maciej J. Autor; Śleszyński, Przemysław. Autor; Churski, Paweł. Autor; Degórski, Marek. Autor; Komornicki, Tomasz. Autor; Sagan, Iwona. Autor; Stryjakiewicz, Tadeusz. Autor (IGiPZ PAN, 2023)
Celem artykułu jest określenie płaszczyzn problemowo-przedmiotowych dotyczących ujmowaniap erspektywy prawnej w dyscyplinie geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna. Dla potrzeb realizacji tego celu najpierw wskazano ogólne relacje występujące między naukami geograficznymi i prawnymi. Następnie wyodrębniono i przedstawiono kluczowe nurty teoretyczne, które ułatwiają doprecyzowanie roli wymiaru prawnego w geografii społeczno-ekonomicznej i gospodarce przestrzennej, akcentując i charakteryzując przede wszystkim podejście instytucjonalne i geografię prawną. Następnie wyodrębniono najbardziej istotne tematy, w których występuje związek między wymiarem prawnym a geografią społeczno-ekonomiczną i gospodarką przestrzenną. W kolejnym kroku wyodrębniono dwie grupy zagadnień: te, w których wymiar prawny jest już w literaturze dostrzegany oraz te, w których wymiar prawny nie jest zauważany lub występuje w znikomym stopniu. Do wszystkich wyodrębnionych ten sposób zagadnień dostosowano te gałęzie prawa, które w najszerszym zakresie są z nimi powiązane. Najczęściej powoływaną w tym kontekście gałęzią prawa okazało się prawo administracyjne. W ostatniej części artykułu podjęto próbę określenia kluczowych kierunków przyszłych badań i dyskusji naukowej.
24 cm
Keywords: geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna; prawo; geografia prawna; podejście instytucjonalne; planowanie przestrzenne

Przegląd Geograficzny T. 64 z. 3-4 (1992) (IGiPZ PAN, 1992)
24 cm
Keywords: paradygmat geografii; geografia społeczno-ekonomiczna; metodologia geografii; funkcje praktyczne geografii; Systemy Informacji Geograficznej; ludność rolnicza; zmiany klimatyczne; zoogeografia; regionalizacje fizycznogeograficzne; środowisko przyrodnicze; zlodowacenia; dolina Wierzycy; Góry Świętokrzyskie; Litwa; Białoruś; ssaki; Europa; zbiornik Orawa; Serbia

Przegląd Geograficzny T. 68 z. 1-2 (1996) (IGiPZ PAN, 1996)
24 cm
Keywords: Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania PAN; geografia społeczno-ekonomiczna; transformacja systemowa; ekologia krajobrazu; regiony transgraniczne; ruch transgraniczny; przejścia graniczne; klęski żywiołowe; człowiek i środowisko; klimat; rolnicze użytkowanie ziemi; lesistość; paleogeografia; struktura wiekowa ludności; pokrywa śnieżna; roślinność; antropogeniczne zmiany rzeźby; górnictwo węgla kamiennego; teoria geografii; Wałbrzych; Polesie (Białoruś); Kujawy