Krytyka polskich biskupów w łacińskich pismach Marcina Kromera (1542–1568) - Dziuba, Agnieszka (1964– ) (Instytut Historii PAN, 2024)
Artykuł jest próbą opisania krytyki polskich biskupów, która znalazła się w tekstach z lat 1542–1568 jednego z czołowych przedstawicieli kontrreformacji – Marcina Kromera. Treść pracy koncentruje się na analizie passusów z dzieł humanisty, w których pojawiają się słowa nagany pod adresem polskich hierarchów. Tematem refleksji badawczej jest sposób prowadzenia krytyki, jej przedmiot oraz propozycje naprawy obyczajów kleru. Analizie zostaje poddana także postawa Kromera w kontekście stosunków polskiego Kościoła z dworem Jagiellonów.
p. 33-59
Summary in English. Abstract in English and Polish.
Keywords: Kromer, Marcin (1512-1589