Chłopi a mityczny początek narodu w kronikach Marcina Bielskiego i Marcina Kromera - Kruk-Siwiec, Justyna (Instytut Historii PAN, 2024)
Artykuł analizuje mity fundacyjne zawarte w kronikach Marcina Bielskiego i Marcina Kromera pod kątem obrazowania w nich chłopów. Punktem wyjścia jest tu polemika z popularnym przekonaniem, że w historiografii polskiej XVI stulecia występował mit podboju uzasadniający panowanie szlachty nad plebejuszami. Dzięki zbadaniu inicjalnych partii kronik udowodniono, że w tych dwóch kluczowych pomnikach staropolskiej historiografii nie pojawił się mit podboju chłopów. Zarówno Bielski, jak i Kromer wykorzystują inne strategie legitymizowania podziałów stanowych, co zostało w artykule wskazane i omówione.
p. 7-161
Summary in English. Abstract in English and Polish.
Keywords: Bielski, Marcin (1495-1575); Kromer, Marcin (1512-1589)