Z ineditów Wacława Potockiego: "Siedm pieśni na siedm artykułów Modlitwy Pańskiej" (komentowana edycja krytyczna) - Piotrowiak, Dariusz (Instytut Historii PAN, 2024)
Artykuł zawiera edycję krytyczną cyklu Siedm pieśni na siedm artykułów Modlitwy Pańskiej autorstwa Wacława Potockiego. Utwory te, powstałe najprawdopodobniej w latach siedemdziesiątych XVII w., a z pewnością po 1677 r., zachowały się w jednym przekazie: jest nim rękopiśmienny kodeks przechowywany w zbiorach Biblioteki Narodowej (sygn. 3047/III). Drukiem ukazują się one po raz pierwszy. W aneksie zdecydowano się przedrukować również dotychczas niewydaną Pieśń XII z Pieśni nabożnych, w której Potocki raz jeszcze nawiązał do tematyki opracowanej w ramach prezentowanego cyklu.
p. 271-302 : illustrations
Summary in English. Abstract in English and Polish.
Keywords: Renaissance - Poland - periodicals; Reformation - Poland - periodicals