Jak po chrześcijańsku dom dyscyplinować, czyli rzecz o zapomnianym gdańskim poradniku Christliche Haußzucht… Joachima Löisentina z 1655 roku - Kociumbas, Piotr (1977– ) (Instytut Historii PAN, 2019)
Celem artykułu jest przybliżenie zapomnianego dzieła Joachima Löisentina pt. Christliche Haußzucht…, które po 31 latach zostało opublikowane w 1655 r. przez Davida Friedricha Rhetego w Gdańsku. Zbiór ten, stanowiący połączenie modlitewnika, kancjonału oraz podręcznika wiary, przedstawiono jako komplementarny poradnik służący systematycznej i metodycznej katechizacji w duchu luterańskim w zaciszu domowym.
Streszczenie w jęz. angielskim. Abstrakt w jęz. angielskim i polskim
s. 213-247 : ilustracje
Keywords: Reformacja -- Gdańsk [KABA]; pieśń religijna; modlitewnik; poradnik; domowa katechizacja; Löisentin, Joachim

Model przemocy pogromowej : analizy przemocy kolektywnej na ziemiach polskich w latach 1805-1946 - Winiewski, Mikołaj (Instytut Historii PAN, 2019)
s. 25-44
Wydanie I
Keywords: Żydzi -- Polska -- 19 w. [KABA]; Żydzi -- Polska -- 20 w. [KABA]; Antysemityzm -- Polska -- 19 w. [KABA]; Antysemityzm -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Żydzi -- prześladowania -- Polska -- 19 w. [KABA]; Żydzi -- prześladowania -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Żydzi -- Polska -- 19 w. -- opinia publiczna [KABA]; Żydzi -- Polska -- 1900-1945 -- opinia publiczna [KABA]; Żydzi -- historiografia [KABA]

Recenzje - Polek, Krzysztof; Okniński, Piotr (1989– ); Kuc-Czerep, Marta; Stemplowski, Ryszard (1939– ); Cieśla, Maria; Bogucka, Maria (1929–2020); Wroniszewski, Łukasz; Kizik, Edmund (1960– ); Bobiatyński, Konrad (1977– ); Dybaś, Bogusław (1958– ); Šapoka, Mindaugas (Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk, 2019)
s. 365-416
24 cm
Keywords: Historia [KABA]

Acta Poloniae Historica T. 120 (2019), Short notes - Cieśla, Maria; Grabowski, Antoni T.; Kaliski, Bartosz (1977– ); Kożuchowski, Adam (1979– ); Krzywiec, Grzegorz (1974– ); Rutkowski, Rafał (1986– ); Wilk, Hubert (1979– ) (Instytut Historii PAN, 2019)
s. 221-276
Keywords: Historia [KABA]; Historiografia [KABA]

Czy reformacja w Polsce była luterańska? O polemikach antyluterańskich w Polsce w pierwszej połowie XVI wieku - Ptaszyński, Maciej (1978– ) (Instytut Historii PAN, 2019)
Artykuł omawia polemiki antyluterańskie opublikowane w Królestwie Polskim w czasach panowania Zygmunta I, stawiając pytanie o kształt ruchu reformacyjnego, rozwijającego się wówczas mimo wielu zakazów króla. Autor dowodzi, że choć polemiki skierowane były explicite przeciw „luteranom”, powstawały często w wyniku starć z innymi teologami rodzącego się protestantyzmu. Utwory stworzone przez niższych pracowników Kościoła były mało oryginalne, a ich zakres oddziaływania musiał pozostać ograniczony.
Streszczenie w jęz. angielskim. Abstrakt w jęz. angielskim i polskim
s. 5-62 : ilustracje
Keywords: luteranizm; reformacja w Polsce; polemika; tolerancja; Tolerancja religijna -- Polska -- 16 w. [KABA]; Reformacja -- Polska [KABA]; Luther, Martin (1483-1546 ) [KABA]; Kościół ewangelicko-augsburski -- doktryny -- 16 w. [KABA]; Polska -- historia religijna -- 16 w. [KABA]

Odrodzenie i Reformacja w Polsce T. 63 (2019), Recenzje i omówienia - Kras, Paweł; Kizik, Edmund (1960– ); Ptaszyński, Maciej (1978– ); Kościelak, Sławomir (1962– ); Meller, Katarzyna; Harc, Lucyna; Korczak-Siedlecka, Jaśmina; Rusnak, Radosław (Instytut Historii PAN, 2019)
s. 263-313
Keywords: Reformacja -- historiografia [KABA]; Renesans -- historiografia [KABA]

List Do Przyiaciela Odkrywaiący wszystkie czynności Kołłątaja w czasie Insurrekcyi pisany Roku 1795 - Linowski, Aleksander (c. 1759 – 1820) (Antoni Ignacy Grebel, 1795)
Aut., druk., wyd. wg Estr. XV-XVIII
[Ed. 2].
[1] k., 116 s. ; 4º
Estr. XV-XVIII, 21, 292
NKor., 5, 260
Keywords: Kołłątaj, Hugo (1750-1812) [KABA]; Kołłątaj, Hugo (1750-1812) -- działalność polityczna [KABA]; Publicystyka polska -- 18 w. [KABA]; Polska -- 1794 (Powstanie Kościuszkowskie) -- publicystyka [KABA]

Polski słownik biograficzny T. 52 (2017-2019), Tarnowski Jan Dzierżysław Amor - Taube Jerzy - Romanowski, Andrzej (1951– ). Red. (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2017)
s. 480-640
Keywords: Polska -- biografie -- słowniki [KABA]

Polski słownik biograficzny T. 52 (2017-2019), Świrski Łukasz - Taube Jerzy - Romanowski, Andrzej (1951– ). Red. (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2017)
VIII s.
Keywords: Polska -- biografie -- słowniki [KABA]

Polski słownik biograficzny T. 52 (2017-2019), Tarło Stanisław - Tarnowski Jan Józef - Romanowski, Andrzej (1951– ). Red. (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2017)
s. 315-480
Keywords: Polska -- biografie -- słowniki [KABA]

Polski słownik biograficzny T. 53 (2019- ), Taube Johann - Toeplitz Jerzy - Romanowski, Andrzej (1951– ). Red. (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2019)
IX s.
Keywords: Polska -- biografie -- słowniki [KABA]

Polski słownik biograficzny T. 52 (2017-2019), Tansman Aleksander - Tarło Piotr Franciszek - Romanowski, Andrzej (1951– ). Red. (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2017)
s. 161-315
Keywords: Polska -- biografie -- słowniki [KABA]

Polski słownik biograficzny T. 52 (2017-2019), Świrski Łukasz - Tanner Bernard - Romanowski, Andrzej (1951– ). Red. (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2017)
160 s.
Keywords: Polska -- biografie -- słowniki [KABA]