Apokryficzna apokalipsa Rzeczypospolitej, czyli jak "Facies perturbatae et afflictae Reipublicae" Jana Dymitra Solikowskiego przeistoczyła się w "Apocalipsis Stanislai Orechovii" - Wolak, Jakub (Instytut Historii PAN, 2023)
Przedmiotem artykułu jest rekonstrukcja historii tekstu "Facies perturbatae et afflictae Reipublicae", napisanego w 1564 r. przez sekretarza królewskiego Jana Dymitra Solikowskiego. Dyskutowane są okoliczności jego powstania, historia druku, a także przyczyny jego atrybucji Stanisławowi Orzechowskiemu oraz jego związki z pismami tegoż. Analizy historyczno-filologiczne pozwalają określić ramy funkcjonowania owego tekstu w obrębie szeroko rozumianej ideologii szlacheckiej od czasu jego powstania do początku czwartej dekady XVII w.
s. 35-76
Streszczenie w jęz. angielskim. Abstrakt w jęz. angielskim i polskim
Keywords: Orzechowski, Stanisław Okszyc (1513-1566) -- krytyka i interpretacja [KABA]; Humanizm [KABA]; Solikowski, Jan Dymitr (1539-1603) -- krytyka i interpretacja [KABA]; republikanizm szlachecki; historia książki; apokalipsa; literatura staropolska; literatura neołacińska

"Vaticinium de coniunctione Liliorum cum Aquila" : the prophecy from "Prognosticatio…" of Johann Lichtenberger and its interpretation for Henri de Valois (1575) - Kociszewska, Ewa (Wydawnictwo Naukowe "Semper", 2013)
s.168-183
Text eng, text of source Latin in app.
Keywords: Lichtenberger, Johannes (1440-1504) [KABA]; Solikowski, Jan Dymitr (1539-1603) [KABA]; Henryk Walezy (król Polski; 1551-1589) [KABA]; stosunki polsko-francuskie 16 w. - źródła; Horoskopy -- 16 w. [JHPBN]

"Vaticinium de coniunctione Liliorum cum Aquila". Przepowiednia z "Prognosticatio…" Johanna Lichtenbergera i jej interpretacja dla Henryka Walezego (1575) - Kociszewska, Ewa (Wydawnictwo Naukowe "Semper", 2010)
s. 161-177
Tekst pol., aneks źródł. łac.
Streszcz. ang.
Keywords: Solikowski, Jan Dymitr (1539-1603) [KABA]; Henryk Walezy (król Polski; 1551-1589) [KABA]; stosunki polsko-francuskie 16 w. - źródła; Francja -- stosunki -- Polska -- 16 w. [KABA]; Polska -- stosunki -- Francja -- 16 w. [KABA]