Skutki działań wojennych w 1939 r. dla policji w Małopolsce Wschodniej - Litwiński, Robert (Wydawnictwo DiG, 2007)
s. 77-95 : il.
Zawiera tabelę.
Streszcz. ang
Keywords: Police, State - Poland - history; Małopolska Wschodnia (Polska; region) - 1939-1945 (Wojna i okupacja); Galicja (Ukraina; region) -- 1939-1945 (Wojna i okupacja) [KABA]

Gdyńscy policjanci w II wojnie światowej – losy funkcjonariuszy po wrześniu 1939 roku - Chinciński, Tomasz (1972– ) (Instytut Historii PAN, 2021)
Celem artykułu jest ukazanie losów funkcjonariuszy Policji Państwowej z Gdyni w czasie II wojny światowej, po zajęciu miasta przez Niemców we wrześniu 1939 r. Policjanci z Gdyni nie ewakuowali się na wschód w pierwszych dniach kampanii wojennej, w większości pozostając w miejscu pełnienia służby. Ta sytuacja miała wpływ na ich okupacyjne losy. Gdyńscy policjanci stali się ofiarami represji ze strony niemieckiego i sowieckiego okupanta.
s. 27-41
Streszczenie angielskie
Keywords: Wojna światowa (1939-1945) -- Polska [KABA]; Wielka Piaśnica, Zbrodnia (1939-1940) [KABA]; Pomorze Gdańskie (Polska; region) -- 1939-1945 (Wojna i okupacja) [KABA]; Katyń, Zbrodnia (1940) [KABA]; Policja -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Polska. Policja Państwowa -- historia [KABA]

Modernizacja policji w Polsce 1935-1939 - Woźniak, Marcin (Wydawnictwo DiG, 1997)
s. 63-76
Streszcz. ang.
Keywords: Policja -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Polska. Policja Państwowa -- historia [KABA|

Komisja rehabilitacyjno-kwalifikacyjna dla byłych policjantów (1945-1952) - Litwiński, Robert (Wydawnictwo DiG, 2004)
s. 117-134
Zawiera : Aneks źródłowy, s. 128-133
Streszcz. ang.
Keywords: Policja -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Wojna światowa (1939-1945) -- kolaboranci -- Polska [KABA]

Zawód policjanta w Drugiej Rzeczypospolitej : służba czy praca? - Litwiński, Robert (Instytut Historii PAN, 2014)
s. 261-276 ; 24 cm
Keywords: Płace -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Praca -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Polska -- sytuacja gospodarcza -- 1918-1945 [KABA]; Polska - sytuacja społeczna - 1918-1939 (II Rzeczpospolita); Policja -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Policjanci -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Policjanci -- Polska -- sytuacja społeczna -- 1900-1945 [KABA]

Zbiegostwo ze służby w policyjnych formacjach pomocniczych w Generalnej Guberni w świetle „Fahndungsnachweis” oraz „Fahndungs- und Meldeblatt” - Kowalewski, Kazimierz (Zakład Narodowy im. Ossolińskich. Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1972)
s. 200-204
Keywords: Generalne Gubernatorstwo (1939-1945; terytorium pod okupacją niemiecką) [KABA]; Policja -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Wojna światowa (1939-1945) -- Polska [KABA]

Swój czy obcy? Policjant w oczach społeczeństwa Drugiej Rzeczypospolitej - Litwiński, Robert (Instytut Historii PAN, 2012)
s. 125-142 ; 24 cm
Keywords: Historia społeczna -- 1900-1945 [KABA]; Polska -- sytuacja społeczna -- 1918-1945 [KABA]; Polska -- 1918-1939 (II Rzeczpospolita) [KABA]; Policjanci -- Polska -- sytuacja społeczna -- 1900-1945 [KABA]; Policja -- Polska -- opinia publiczna [KABA]

Przestępczość kryminalna na południowo-wschodnich terenach Drugiej Rzeczypospolitej (Wołyń oraz Galicja Wschodnia) w latach 1921-1926 - Razigraêv, Oleg Volodimirovič (Instytut Historii PAN, 2013)
Materiały z konferencji w dniach 24-25 listopada 2011 w Warszawie, w Instytucie Historii PAN
s. 161-183 ; 24 cm
Keywords: Margines społeczny -- Polska -- 1900-1945 -- konferencje [KABA]; Polska -- sytuacja społeczna -- 1918-1939 (II Rzeczpospolita) -- konferencje [KABA]; Polska. Policja Państwowa [KABA]; Policja -- Ukraina -- Wołyń (region) -- 1900-1945 [KABA]; Policja - Galicja (region) - 1900-1945; przestępczość - Ukraina - Wołyń (region) - 1900-1945; przestępczość - Galicja (region) - 1900-1945

Miejsce Policji Państwowej w strukturze aparatu państwowego II Rzeczypospolitej w okresie 1919-1926 - Misiuk, Andrzej (1958– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich. Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1991)
s. 49-58
Streszcz. ang, ros.
Keywords: Polska. Policja Państwowa -- historia [KABA]; Porządek publiczny -- Polska -- historia [KABA]; Polska -- 1918-1939 (II Rzeczpospolita) -- polityka i rządy [KABA]

Kłusownictwo w Drugiej Rzeczypospolitej - Kasprzycki, Remigiusz (1972– ) (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2019)
W II Rzeczypospolitej problem kłusownictwa był bardzo poważnym wyzwaniem i nigdy nie został znacznie ograniczony. W latach 1918–1939 z tym przestępstwem bezskutecznie walczyli policja, straż leśna oraz myśliwi. Kłusownicy byli niebezpiecznymi i nieprzewidywalnymi ludźmi, często zabijali myśliwych, leśników, a także nie wahali się strzelać do policjantów. W międzywojennej Polsce działalność kłusowników poważnie zagrażała istnieniu populacji nawet pospolitych zwierząt.
s. 55-75
23 cm
Streszczenie w jęz. polskim i angielskim
Keywords: kłusownictwo; policja; polowanie; II Rzeczpospolita; zwierzęta; Kłusownictwo -- zwalczanie -- Polska [KABA]; Zwierzyna [KABA]; Polowanie -- Polska -- 1900-1945. [KABA]

W sprawie zapisek gen. Józefa Kordiana Zamorskiego - Płoski, Stanisław (1899–1966) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964)
s. 155-156
Dotyczy : Mroczkowski, Władysław. Oprac. ; Sierocki, Tadeusz (1929-1996). Oprac., "Zapiski" generała Józefa Kordiana Zamorskiego, Najnowsze Dzieje Polski : materiały i studia z okresu 1914-1939 T. 6 (1963), s. 191-237
Keywords: Zamorski, Kordian (1890-1983) -- dziennik intymny [KABA]; Polska. Policja Państwowa -- historia [KABA]; Polska. Wojsko Polskie (1918-1939) -- historia [KABA]; Polska -- 1918-1939 (II Rzeczpospolita) -- relacje osobiste [KABA]

"Zapiski" generała Józefa Kordiana Zamorskiego - Zamorski, Józef Konrad (1890–1983); Mroczkowski, Władysław. Oprac.; Sierocki, Tadeusz (1929–1996). Oprac. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963)
s. 191-237 : il.
Zawiera : Aneks źródłowy, s. 193-237
Keywords: Zamorski, Kordian (1890-1983) -- dziennik intymny [KABA]; Polska. Policja Państwowa -- historia [KABA]; Polska. Wojsko Polskie (1918-1939) -- historia [KABA]; Polska -- 1918-1939 (II Rzeczpospolita) -- relacje osobiste [KABA]

W służbie stolicy i okupantów: Milicja Miejska m.st. Warszawy 1916–1918 - Brudek, Paweł (1980– ) (2020)
1 II 1916 r. podczas niemieckiej okupacji Warszawy na mocy porozumienia między prezesem Komitetu Obywatelskiego ks. Zdzisławem Lubomirskim a prezydentem Cesarsko-Niemieckiej Policji Ernstem von Glasenappem powstała Milicja Miejska, jako zawodowa i płatna polska służba bezpieczeństwa w mieście, podporządkowana władzom niemieckim. Na czele Milicji stanął książę Franciszek Pius Radziwiłł. Milicja realizowała zadania porządkowe na ulicach, nadzorowała sprawy gospodarcze, budowlane i sanitarne miasta.
s. 89-110
Streszczenie angielskie.
Keywords: Wojna światowa (1914-1918) -- Polska -- Warszawa [KABA]; Generalne Gubernatorstwo Warszawskie (1915-1918; terytorium pod okupacją niemiecką) [KABA]; Policja -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Milicja Miejska m.st. Warszawy; Radziwiłł, Franciszek Pius (1878-1944); Lubomirski, Zdzisław (1865-1943) [KABA]