O właściwy obraz dziejów Wolnego Miasta Gdańska - Drzycimski, Andrzej (1942– ) (Zakład Narodowy imienia Ossolińskich. Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1979)
s. 191-201
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) -- historiografia [KABA]

Zagadnienie drugiego Wolnego Miasta Gdańska w historiografii obcej i polskiej - Andrzejewski, Marek (1947– ) (Zakład Narodowy imienia Ossolińskich. Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1979)
s. 183-189
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) -- historiografia [KABA]

Wokół syntezy Wolnego Miasta Gdańska (1920-1939) - Andrzejewski, Marek (1947– ) (Wydawnictwo "Verba", 1991)
s. 71-77
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) -- historiografia [KABA]

Działalność Pressestelle Gdańskiego Senatu od października 1936 r. do 31 sierpnia 1939 r. : materiały - Andrzejewski, Marek (1947– ). Oprac. (Zakład Narodowy imienia Ossolińskich. Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1985)
s. 213-222
Wstęp pol., tekst źródła niem.
Keywords: Wolne Miasto Gdańsk. Senat [KABA]; Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) -- źródła [KABA]

Wolne Miasto Gdańsk, Polska, Niemcy i Liga Narodów - Sierpowski, Stanisław (1942– ) (Zakład Narodowy imienia Ossolińskich. Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1981)
s. 211-226
Dotyczy pracy: Wolne Miasto Gdańsk a Liga Narodów : 1920-1939 / Stanisław Mikos. - Gdańsk, 1979, ss. 364.
Keywords: Wolne Miasto Gdańsk; Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) [KABA]; Liga Narodów -- Polska -- Gdańsk [KABA]; Gdańsk (Polska) -- status międzynarodowy [KABA]

Prasa polska w Wolnym Mieście Gdańsku (1920-1939) - Romanow, Andrzej (Zakład Narodowy im. Ossolińskich; Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1978)
s. 151-156
Keywords: Czasopisma polskie -- Polska -- Gdańsk -- 1900-1945 [KABA]; Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) [KABA]

Jak ważyły się losy Gdańska przed ostatnia decyzją zwycięskich mocarstw - Serejski, Marian Henryk (1897–1975) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1970)
s. 73-95
Aneks: Raport Wł. Skrzyńskiego
Streszcz. ros., ang.
Keywords: Konferencja Pokojowa (1919/1920; Paryż) [KABA]; Wolne Miasto Gdańsk 1918-1939 r.; Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) [KABA]

Wizyta prezydenta Rauschninga w Warszwie w grudniu 1933 r. - Jurkiewicz, Jarosław (1908–1967). Oprac. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1960)
s. 163-182
Zawiera : Aneks źródłowy, s. 168-181
Keywords: Polska -- stosunki zagraniczne -- 1918-1945 -- źródła [KABA]; Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) -- źródła [KABA]

Propaganda niemiecka wobec kwestii Wolnego Miasta Gdańska (1920-1933) - Andrzejewski, Marek (1947– ) (Zakład Narodowy im. Ossolińskich; Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1978)
s. 57-72
Streszcz. ros., ang.
Keywords: Propaganda niemiecka -- 1900-1945 [KABA]; Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) [KABA]

Sąd nad Manfredim Graviną, Wysokim Komisarzem Ligi Narodów w Wolnym Mieście Gdańsku w latach 1929–1932 - Sierpowski, Stanisław (1942– ) (Instytut Historii PAN, 2021)
Autor artykułu podejmuje próbę racjonalizacji funkcjonowania wysokich komisarzy Ligi Narodów w Wolnym Mieście Gdańsku. Koncentruje się na osobie włoskiego Wysokiego Komisarza Manfrediego Graviny, działającego na terenie Wolnego Miasta w latach 1929–1932. Stara się zdjąć z niego etykietę polityka antypolskiego.
s. 19-34
Streszczenie angielskie
Keywords: Gravina, Manfredi (1883-1932); Liga Narodów; Wolne Miasto Gdańsk; Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) [KABA]; Liga Narodów -- Polska -- Gdańsk [KABA]

Garść uwag na temat pracy o "swoich" i "obcych" w międzywojennym Gdańsku - Andrzejewski, Marek (1947– ) (Wydawnictwo Naukowe "Semper", 2003)
s. 81-90
Tytuł pracy recenzowanej : "Swoi" i "obcy" w Wolnym Mieście Gdańsku 1920-1939 / Katarzyna Weiss,Toruń : Adam Marszałek, 2001, s.401.
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) -- historiografia [KABA]; Gdańsk (Polska) -- stosunki międzyetniczne -- 1900-1945 [KABA]; Wolne Miasto Gdańsk 1918-1939 r.; stosunki etniczne w Gdańsku 1918-1939 r.

Beck a sprawa Gdańska 1930-1935 - Dopierała, Bogdan (1922–1991) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1966)
s. 85-120
Streszcz. fr., ros.
Keywords: Beck, Józef (1894-1944) [KABA]; Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) [KABA]; Niemcy -- stosunki -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Polska -- stosunki -- Niemcy -- 1900-1945 [KABA]

Polska a polityka Stolicy Apostolskiej wobec Wolnego Miasta Gdańska : (rokowania o konkordat i ustanowienie w Gdańsku polskich parafii personalnych) - Waszkiewicz, Zofia (1944– ) (Wydawnictwo DiG, 2006)
s. 53-70
Streszcz. ang.
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 1920-1939 (Wolne Miasto) [KABA]; Kościół katolicki -- stosunki zagraniczne -- Polska -- 1900-1945 [KABA]; Polska -- stosunki zagraniczne -- Kościół katolicki -- 1900-1945 [KABA]

Kwartalnik Historyczny R. 90 nr 1 (1983), Recenzje - Zientara, Benedykt (1928–1983); Iwańczak, Wojciech (1948– ); Dygo, Marian (1951– ); Wisner, Henryk (1936– ); Wimmer, Jan (1926–2016); Salmonowicz, Stanisław (1931–2022); Trzeciakowski, Lech (1931–2017); Ergetowski, Ryszard (1925–2005); Florkowska-Frančić, Halina (1944– ); Stępniak, Henryk; Zyblikiewicz, Lubomir (1943– ); Sczaniecki, Paweł (1917–1998); et al. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1983)
s. 230-270
Keywords: Historia [KABA]

Kwartalnik Historyczny R. 88 nr 2 (1981), Recenzje - Groniowski, Krzysztof (1932–2012); Kotula, Tadeusz (1923–2007); Kosman, Marceli (1940– ); Grzybowski, Stanisław (1930– ); Czapiuk, Alina; Mencel, Tadeusz (1912–1987); Topolski, Jerzy (1928–1998); Molik, Witold (1949– ); Galos, Adam (1924–2013); Cieślak, Tadeusz (1917–1985); Nietyksza, Maria (1936–2017); Pruss, Witold (1943–2005); et al. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1981)
s. 497-568
Keywords: Historia [KABA]

Ziemie polskie Korony w drugiej połowie XVI wieku. Cz. 2, Komentarz, indeksy - Biskup, Marian (1922–2012); Borek, Arkadiusz; Boroda, Krzysztof; Buczyło, Andrzej; Chłapowski, Krzysztof (1947– ); Czaja, Roman (1960– ); Dembiński, Paweł; Duma, Jerzy (1946– ); Dunin-Wąsowiczowa, Anna; Duży, Wiesława; Follprecht, Kamila (1968– ); Frąś, Marcin; et al. (Wydawnictwo Instytutu Historii PAN, 2021)
Wydanie I.
2028 stron : ilustracje (w tym kolorowe)
Indeksy
Keywords: Polska -- 16 w. [KABA]; Polska -- geografia historyczna -- 16 w. [KABA]

Polish lands of the Crown in the second half of the sixteenth century. Part 2, Commentary, lists - Biskup, Marian (1922–2012); Borek, Arkadiusz; Boroda, Krzysztof; Buczyło, Andrzej; Chłapowski, Krzysztof (1947– ); Czaja, Roman (1960– ); Dembiński, Paweł; Duma, Jerzy (1946– ); Dunin-Wąsowiczowa, Anna; Duży, Wiesława; Follprecht, Kamila (1968– ); Frąś, Marcin; et al. (Publishing Department of Institute of History PAS, 2021)
2013 stron : ilustracje (w tym kolorowe)
Indeksy
Keywords: Polska -- 16 w. [KABA]; Polska -- geografia historyczna -- 16 w. [KABA]