Historical Memory Research in Slovakia - Kurhajcová, Alica (Wydawnictwo Naukowe "Semper", 2012)
s. 77-98
Keywords: pamięć zbiorowa - Słowacja - badania; historiografia -- Słowacja [KABA]

Księgi Metryki Koronnej podkanclerzego Andrzeja z Oporowa - Rutkowska, Grażyna (1956–2019) (Wydawnictwo DiG, 2006)
s. 77-98
Keywords: Oporowski, Andrzej (ca 1440-1483) [KABA]; Metryka Koronna |JHPBN|; Dyplomatyka -- Polska -- 15 w. -- rękopisy [KABA]; Polska -- 1447-1492 (Kazimierz IV Jagiellończyk) -- źródła [KABA]; Rękopisy łacińskie średniowieczne i nowożytne -- Polska [KABA]

O przekładach ruskich polskich statutów ziemskich XIV i początku XV wieku : na marginesie nowej edycji przekładu z rękopisu nowogrodzkiego - Bardach, Juliusz (1914–2010) (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1962)
s. 77-98
Streszcz. franc.
Keywords: Statuty Kazimierza Wielkiego [KABA]; Statuty Kazimierza Wielkiego -- tłumaczenia rosyjskie -- historia i krytyka [KABA]

Bulletin International de L' Académie des Sciences de Cracovie : comptes rendus (1894) No. 3 Mars - Akademia Umiejętności (Kraków) (Akademia Umiejętności, 1894)
Zeszyty "Classe d’Histoire et de Philosophie".
s. 77-98
Keywords: Nauka -- Polska -- 19 w. [KABA]

„Polskie dziecko w polskiej szkole” : polityka wojewody Michała Grażyńskiego wobec niemieckich szkół mniejszościowych na polskim Górnym Śląsku w latach 1926–1939 - Hübner, Mateusz (Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk, 2019)
W artykule została ukazana polityka wojewody Michała Grażyńskiego wobec niemieckich szkół mniejszościowych na polskim Górnym Śląsku w latach 1926–1939. Polityka ta była ukierunkowana na ograniczenie wpływów niemieckiego szkolnictwa w autonomicznym województwie oraz wzmocnienie szeroko pojętej polskiej kultury. Do wybuchu II wojny światowej – mimo sprzeciwu mniejszości niemieckiej – wojewoda Grażyński starał się konsekwentnie realizować autorską politykę oświatową i kulturalną.
s. 77-98
23 cm
Streszczenie w jęz. polskim i angielskim
Keywords: Grażyński, Michał (1890-1965) -- i Śląsk [KABA]; polityka oświatowa; szkolnictwo; Górny Śląsk; mniejszość niemiecka; Edukacja -- Polska -- Śląsk, Górny (region) -- 1900-1945 [KABA]; Szkoły -- Polska -- Śląsk, Górny (region) -- 1900-1945 [KABA]; Śląsk, Górny (Polska; region) -- stosunki międzyetniczne -- 1900-1945 [KABA]; Śląsk, Górny (Polska; region) -- polityka i rządy -- 1900-1945 [KABA]; Mniejszości -- polityka rządowa -- Polska -- Śląsk, Górny (region) -- 1900-1945 [KABA]; Niemcy (naród) -- Śląsk, Górny (region) -- 1900-1945 [KABA]